Klimatická krize by mohla ovlivnit výšku lidí

Klimatická krize by mohla ovlivnit výšku lidí
Fotografie: unsplash.com
  • Savci menšího vzrůstu se dokáží lépe vypořádat s rostoucími teplotami
  • Stejným způsobem savci reagovali na klimatické změny v minulosti
  • Všichni odborníci se na tomto tvrzení ale neshodnou

Klimatická krize může vést k tomu, že se lidská rasa zmenší. Savci s menším vzrůstem se dokáží lépe vypořádat s rostoucími teplotami. Paleontolog Steve Brusatte z University of Edinburgh uvedl, že stejným způsobem savci reagovali na klimatické změny v minulosti.


Paleontolog použil jako příklad z minulosti předky koní, kteří se kvůli rostoucím teplotám před 55 miliony let zmenšili. V rozhovoru pro theguardian.com Steve Brusatte uvedl, že je to běžný způsob, jakým savci řeší změny klimatu. „Neznamená to, že by se každý druh savce zmenšil, ale zdá se, že se jedná o běžný trik savců, který používají pro přežití při rostoucích teplotách. Což vzbuzuje otázku, zda teploty opravdu rostou tak rychle a pokud ano, mohou se lidé opravdu zmenšovat? Myslím si, že je to určitě možné,“ uvedl paleontolog.

V nedávné studii výzkumníci zkoumali lidské pozůstatky za posledních milion let. Výsledky naznačily, že teplota je hlavním ukazatelem velikosti těla. Na tomto názoru se ale neshodují všichni odborníci. Podle Adriana Listera z Natural History Museum v Londýně je vztah mezi teplotami a výškou savců slabý. Podle něj záleží spíše na dostupnosti zdrojů potravin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze