Více zelených ploch ve městech pomůže snížit úmrtí způsobená horkem o třetinu

Více zelených ploch ve městech pomůže snížit úmrtí způsobená horkem o třetinu
Fotografie: unsplash.com
  • Pokud se zelené plochy zvýší na 30 %, pomůže to snížit teplotu ve městech o 0,4 stupně Celsia
  • Díky tomu se sníží úmrtnost způsobená horkem o 39,5 %
  • Nejméně zelených ploch je v Lisabonu, hodně jich naopak nabízí Oslo

Každý rok nás odborníci na životní prostředí upozorňují na postupné oteplování planety, které má přímý dopad i na nás. Jedním z příkladů mohou být stále vyšší teploty v letních měsících. To má negativní dopad na naše zdraví. Nová studie nyní ukázala, že vysazení více stromů ve městech sníží počet úmrtí způsobených vysokými teplotami.

Pokud se zelené plochy zvýší na 30 %, pomůže to snížit teplotu ve městech o 0,4 stupně Celsia, což by pomohlo snížit úmrtnost způsobenou horkem o 39,5 %. „Tento problém je stále naléhavější, protože Evropa zažívá extrémnější teplotní výkyvy způsobené změnou klimatu. Už víme, že vysoké teploty ve městech mají negativní dopady na zdraví lidí. Způsobují kardiorespirační selhání, hospitalizace a předčasná úmrtí,“ uvedla pro theguardian.com autorka výzkumu Tamara Iungman z z Barcelonského institutu pro zdraví.


Podle spoluautora studie Marka Nieuwenhuijsen, výzkumníka z Barcelonského institutu pro zdraví, je zvětšení zelených ploch na 30 % cílem mnoha měst po světě. Všude se to ale nedaří. V Rumunsku, kde kvůli vysokým teplotám zemřelo 32 lidí na 100 tisíc obyvatel, pokrývají stromy pouhých 7 % plochy. V Lisabonu je to pouhých 3,6 % a v Barceloně 8,4 %. Dobře si vede Londýn s 15,5 % zelených ploch a Oslo, kde zeleň pokrývá 34 % plochy.

Nieuwenhuijsen dodává, že není potřeba bourat budovy a nahrazovat je parky, protože ve všech městech, na které se tým vědců zaměřil, je dostatek místa pro výsadbu dalších stromů. Výsadba stromů ve městech by měla být upřednostněna před jinými zájmy. Větší zelené plochy přinášejí mnoho pozitiv pro zdraví lidí. Mají kladný dopad na duševní zdraví a snižují riziko demence.

„Více než polovina lidí na světě žije ve městech a velkoměstech. Stromy budou prospěšné pro to, aby městské oblasti byly lépe připravené na změnu klimatu a zlepšení prostředí. Stromy ve městech přinášejí mnoho dalších výhod. Mnoho studií ukazuje, že pouhé vidění a vůně stromů prospívá zdraví a pohodě lidí,“ uvedl profesor Yadvinder Malhi, který působí na Oxfordské univerzitě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze