Vzorek 4,5 miliardy starého asteroidu Bennu je na Zemi

Vzorek 4,5 miliardy starého asteroidu Bennu je na Zemi
Fotografie: NASA/Keegan Barber
  • Průlet atmosférou i dopadnutí do armádní oblasti v Utahu proběhlo podle plánu
  • Kapsle bude nejdříve zkontrolována pyrotechnikem
  • Vzorky budou převezeny do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu

Mise OSIRIS-REx dnes zakončila svoji misi, kterou započala 8. září v roku 2016, kdy se kosmická loď vydala na cestu k asteroidu Bennu, který je od Země vzdálený 320 milionů km. Z jeho povrchu odebrala přibližně 250 g materiálu. Od roku 2020 pak sonda směřovala zpět k Zemi a dnes po poledni středoevropského času vypustila návratovou kapsli.

Při odběru vědci zjistili, že asteroid nemá takový povrch, jak předpokládali. Místo pevného povrchu se při odběru sonda začala propadat do hloubky několika desítek centimetrů, a proto sonda zapálila své motory a od asteroidu se vzdálila. Nasbíraný materiál přemístila do kapsle, která má v nejširším místě 81 cm a výšku 50 cm. Aby nedošlo k poškození při průletu atmosférou, součástí je tepelný štít, který vydrží teploty okolo 3 000 stupňů Celsia. Vnitřní část kapsle, která obsahuje vzorky horniny, by tak neměla přesáhnout 75 °C.

Kapsle bude přemístěna do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu, kde bude otevřena, zdokumentována a teprve následně bude rozdělena a rozvezena mezi vědce z celého světa. Asi 70 % však zůstane uloženo pro budoucí vědce, kteří budou mít lepší techniku pro studování.


16:46 vstoupila kapsle do zemské atmosféry a necelých osm minut před dopadem se podle space.com otevřel hlavní padák (1 540 metrů nad Zemí). Tím došlo ke zpomalení rychlosti. Následně kapsle několik minut sestupovala a 16:52 středoevropského času dopadla do testovací armádní oblasti v Utahu. Necelých 30 minut po dopadu se ke vzorku dostal pyrotechnik, který zajistí bezpečnost a teprve následně může být kapsle vyzvednuta vrtulníkem a přemístěna do čisté místnosti v armádní oblasti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze