Vzorek z asteroidu Bennu už pomalu směřuje k Zemi

Vzorek z asteroidu Bennu už pomalu směřuje k Zemi
Fotografie: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin
  • 24. září by měla dopadnout na Zemi návratová kapsle se vzorky
  • Ty obdrží celkem 233 vědců, ale většina bude uschována pro pozdější zkoumání
  • Asteroid by mohl přinést odpovědi, jak se formovala Sluneční soustava či jak vznikl život na Zemi

Zbývá posledních několik měsíců, než se vzorek z asteroidu Bennu dostane na Zemi a vědci jej budou moci prozkoumat. Vzorek podle NASA poputuje celkem k 233 vědcům po celém světě, kteří jej budou zkoumat. Asteroidy v naší Sluneční soustavě představují odpovědi na to, jak se naše planeta formulovala a jak se na ni dostala voda či život. Sedmiletá mise sondy OSIRIS-REx tak bude doručením vzorku v návratové kapsli 24. září u konce.

Fragment asteroidu obdrží i vědecký pracovník projektu mise a astrobiolog NASA Goddard Jason Dworkin, který se soustředí na chemii související se vznikem života. Aby zjistil veškeré chemické sloučeniny asteroidu, vystaví ho horké vodě, ponoří ho do kyseliny a také rozemele na prach. Velká část vzorku se však odloží pro budoucí zkoumání. Tato praxe se prováděla už za dob misí Apollo, kdy se čekalo, až budou přístroje a technologie vyspělejší. I nyní má NASA stále neotevřené schránky s měsíčním regolitem či kameny.

Dworkin bude v asteroidu hledat prekurzory, které by se s jeho pomocí mohly dostat na Zemi a vyvinout se v život. „Veškerý život na Zemi má specifické chemikálie, jako jsou aminokyseliny a cukry. Víme, že asteroidy obsahují molekulární prekurzory těchto chemikálií, a máme podezření, že asteroidy mohly tyto prekurzory dopravit na Zemi,“ uvedl. Kromě toho, jak vznikl na Zemi život, vědce také zajímá, jak se vyvíjela naše Sluneční soustava. O Bennu se vědci domnívají, že je starší, a tak by mohl přinést informace z jejího formování, kdy se zde nacházel jen plyn a prach, ze kterého se později vytvořilo Slunce.


Co je mise OSIRIS-REx?

Sonda odstartovala v září 2016 a od té doby směřovala k asteroidu Bennu, který byl vybrán pro odběr vzorků. Dle NASA v prosinci 2018 k asteroidu sonda dorazila a v roce 2020 byla nasměrována na jeho povrch. Předpokládalo se, že sonda dosedne a odebere vzorek, překvapením tak bylo, že se kosmická loď dotkla jeho povrchu jen na 6 sekund, jelikož se začala okamžitě propadat. Vědci se tak domnívají, že Bennu drží pohromadě jen gravitace, případně elektrostatická síla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze