Už tuto neděli na Zemi dopadne vzorek z asteroidu Bennu

Už tuto neděli na Zemi dopadne vzorek z asteroidu Bennu
Fotografie: NASA/Goddard/University of Arizona
  • NASA neuvedla přesný čas dopadu, ale začne vysílat živě od 16:00 SELČ
  • Vědci trénovali nejrůznější scénáře, které by při dopadu mohly nastat
  • Vzorek bude rozdělen a poputuje vědcům po celém světě

Asteroid Bennu je pro vědce velmi zajímavý, slibují si totiž od něj informace o tom, jak se tvořila naše Sluneční soustava a planety. V roce 2016 tak k němu vyslali kosmickou loď OSIRIS-REx, která z něj v říjnu 2020 odebrala vzorek a následně zamířila zpět k Zemi. Vzorek je uložen v návratové kapsli, která dopadne 24. září v Utahu v USA. Agentura bude přistání vysílat živě od 16:00 středoevropského času, ale přesně neuvedla, kdy vzorek má dopadnout.

Na tento okamžik čekají vědci z celého světa, jelikož vzorek bude později rozdělen a předán ke zkoumání i mimo NASA. Ačkoliv je dopad vzorku přesně naplánován, NASA nechce ponechat nic náhodě a testovala nejrůznější scénáře, které by mohly nastat. Kromě nacvičování vyzvednutí vzorku a přemístění do Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu si také tým vyzkoušel situaci, kdy by se neotevřel u kapsle padák a vzorek by tvrdě narazil na zem.

Vzorek je potřeba dostat do takzvané čisté místnosti, kde se s ním bude moci začít pracovat. Jde o to, aby nedošlo k jakékoliv kontaminaci se Zemí, což by mohlo značně ovlivnit výsledky bádání. „Aby bylo možné úspěšně doručit vzorek z blízkozemního asteroidu Bennu, musí operátoři kosmických lodí zajistit, aby OSIRIS-REx cestovala správnou rychlostí a směrem a aby uvolnila vzorkovou kapsli do atmosféry a přistála na testovací a výcvikové střelnici amerického ministerstva obrany v Utahu,uvedla NASA v popisu.


Proč Bennu?

Tento asteroid se považuje za pozůstatek z počátků naší Sluneční soustavy. Pravděpodobně je jedná o úlomek z mnohem většího asteroidu a jelikož jeho původ sahá miliardy let zpátky, vědci doufají, že Bennu bude obsahovat organické molekuly, které by se podobaly těm, jež započaly život na Zemi. Bennu zároveň spadá do kategorie potencionálně nebezpečných asteroidů. Na konci 22. století má šanci 1 ku 2 700, že narazí do Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze