NASA prezentoval nejnovější výsledky z nárazu sondy DART do asteroidu

NASA prezentoval nejnovější výsledky z nárazu sondy DART do asteroidu
Fotografie: NASA
  • Sonda narazila do planetky Dimorphos 26. září 2022
  • Několik vědeckých týmů studovalo jeho vychýlení oběžné dráhy i změnu rychlosti
  • Test planetární obrany ukázal, že v případě ohrožení Země by NASA byla schopná zasáhnout

Mise DART byla zahájena na nosné raketě Falcon 9 24. listopadu 2021 s jediným cílem – zasáhnout asteroid Dimorphos a změnit jeho oběžnou dráhu. Pro Zemi nepředstavuje žádné nebezpečí, ale NASA si chtěla vyzkoušet, zda je schopna zasáhnout, pokud by se na Zemi řítil obrovský asteroid, který by mohl mít fatální dopady na lidstvo.

O rok později slavila NASA úspěch, jelikož se podařilo kosmické lodi přesně Dimorphos zasáhnout a o několik dní později bylo i potvrzeno, že jeho oběžná dráha byla změněna, a to dokonce o více, něž se původně očekávalo. Od nárazu (26. září 2022) uběhlo již pět měsíců a týmy DART po celou dobu pracovaly s nashromážděnými daty z první testovací mise planetární obrany, která NASA nyní zveřejnila.

Jásala jsem, když DART narazil čelně do asteroidu při první demonstraci planetární obranné technologie na světě. Tato zjištění přispívají k našemu základnímu chápání asteroidů a vytvářejí základ pro to, jak může lidstvo bránit Zemi před potenciálně nebezpečným asteroidem změnou jeho kurzu,“ řekla přidružená administrátorka ředitelství vědeckých misí Nicola Fox. Vědecký tým z APL (Applied Physics Laboratory) uvedl, že úspěšné autonomní zaměření malého asteroidu je prvním krokem k vývoji technologie kinetického impaktoru pro planetární obranu.


Změna dráhy i díky vyvrženému materiálu

Další tým z Northern Arizona University vypočítal, že kinetický dopad změnil dráhu Dimorphosu o 33 minut. Původně se však očekávalo, že náraz zkrátí dráhu o 10 minut. To ukázalo, že zpětný ráz vyvrženého materiálu z asteroidu zásadně přispěl ke změně jeho hybnosti. „Aby DART sloužil jako důkaz konceptu pro techniku kinetického impaktoru planetární obrany, potřeboval prokázat, že asteroid může být zaměřen během vysokorychlostního setkání a že lze změnit dráhu cíle. DART úspěšně provedl obojí,“ uvedli autoři výzkumu.

Poslední tým vedený Andrewem Chengem z APL vypočítal změnu hybnosti po nárazu sondy. Zjistili, že ihned po nárazu došlo ke zpomalení Dimorphosu asi o 2,7 mm/s, což jen prokázalo, že při změně oběžné dráhy hrál velkou roli zpětný ráz vyvrženého materiálu, který převýšil změnu hybnosti ze samotné kosmické lodi . „DART bude i nadále modelem pro studie nově objevených asteroidů, které vykazují aktivitu způsobenou přírodními dopady,“ uvedl tým.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze