Komáry více přitahují lidé umytí mýdlem

Komáry více přitahují lidé umytí mýdlem
Fotografie: unsplash.com
  • Pokud se komáři neživí krví, doplňují cukry nektarem
  • Účinky mýdel se mohou lišit kvůli interakcím mezi vůní mýdla a pachovým profilem člověka
  • Mýdla Dove, Dial a Simple Truth byla pro komáry atraktivnější než mýdlo značky Native

Mytí mýdlem se může zdát jako dobrá strategie, jak se ochránit proti komárům, protože necítí váš přirozený pach. Nová studie ale ukázala, že vůně mýdla může komáry naopak přitahovat, protože když se neživí krví, doplňují cukry nektarem. Vědci uvedli, že komáři dávali přednost vůni dobrovolníků ze studie, kteří se myli třemi ze čtyř testovaných známých značek mýdla.

„Skutečnost, že přebíráme tyto květinové a ovocné vůně a dáváme je na tělo, znamená, že nyní voníme jako květina i člověk zároveň. Je to jako kdybyste se probudili a ucítili něco, co by bylo zároveň jako káva a muffiny. Velmi přitažlivé,“ uvedl pro theguardian.com Clément Vinauger, který vedl práci na americké univerzitě Virginia Tech.


Účinky mýdel se poněkud lišily, pravděpodobně kvůli interakcím mezi vůní mýdla a jedinečným pachovým profilem každého člověka. „Je pozoruhodné, že tentýž člověk, který je pro komáry extrémně přitažlivý, když je nemytý, se může s jedním mýdlem stát pro komáry ještě přitažlivějším a s jiným mýdlem odpudivým,“ doplnil Vinauger. Vědci dospěli k závěru, že výběr mýdla by mohl částečně vysvětlit, proč někteří lidé komárům tak „chutnají“, zatímco jiní nemají ani kousnutí.

Studie publikovaná iScience se zúčastnili čtyři dobrovolníci, kteří předložili vzorky látek nošených na rukou. Kusy oblečení byly buď nemyté nebo vyprané pomocí čtyř různých značek mýdla – Dial, Dove, Native a Simple Truth. Samičky komárů, které se živí krví, byly pozorovány, jak přistávají na vzorcích látek. Poté vědci mohli určit, kterému mýdlu dávají přednost. Látky byly vystaveny komárům bez dobrovolníků, aby se vyloučil vliv vydechovaného oxidu uhličitého, který je pro komáry dalším důležitým vodítkem.

Mýdla Dove, Dial a Simple Truth zvýšila atraktivitu některých dobrovolníků pro komáry, ale ne u všech. Mýdlo Native komáry spíše odpuzovalo. Podle vědců by mohl být odpudivý kvůli své kokosové vůni. Existují důkazy, že kokosové oleje jsou pro komáry přirozeným odpuzujícím prostředkem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze