Ženě našli uvnitř ucha živého pavouka. Jak často se tyto případy dějí?

Ženě našli uvnitř ucha živého pavouka. Jak často se tyto případy dějí?
Fotografie: unsplash.com
  • 64letá žena navštívila oddělení ORL poté, co několik dní cítila v uchu pohyb, šustění a lupání
  • V jejím uchu našel lékař malého pavouka, který se dokonce vysvlékl z kůže
  • Hmyz tvoří 14 až 18 % z cizích těles nalezených ve zvukovodech

Několikadenní šustění a lupání v uchu donutilo 64letou ženu z Tchaj-wanu navštívit ušní, nosní a krční (ORL) kliniku. V uchu cítila pohyb a neustálé cvakání, které ji narušovalo i spánek. Lékaři v jejím uchu objevili malého pavouka, který byl až u zvukovodu, a dokonce vedle něj byl i jeho exoskelet, což znamená, že se uvnitř ucha dokázal ještě vysvléct z kůže. Aby pavouka dostali lékaři z ucha ven, použili hadičku k odsátí.

Necítila bolest, protože pavouk byl velmi malý. Má jen asi 2 až 3 milimetry,“ řekl Dr. Tengchin Wang, spoluautor zprávy a ředitel otolaryngologického oddělení Městské nemocnice Tainan. I když existují případy, kdy lidé měli v uších hmyz jako jsou mravenci, šváby, komáři a další, lékař tuto zprávu zveřejnil, jelikož to bylo poprvé, kdy se uvnitř ucha pavouk vysvlékl.

Hmyz v lidském uchu není sice obvyklá věc, která by se stávala často, ale lékaři ordinující na ORL se za dobu své kariéry většinou s hmyzem setkají několikrát. Podle zveřejněné studie tvoří hmyz 14 až 18 % z cizích těles nalezených ve zvukovodech. Další cizí předměty pak představují korálky či části náušnic.



U dětí může být problém rozpoznat, zda jde o bolest ucha, nebo o vniknutí hmyzu, dospělí by však měli poznat rozdíl ihned. „Existuje extrémně citlivá tenká vrstva kůže, která lemuje zvukovod, který se nazývá vnější zvukovod. Kvůli jeho citlivosti očividně ucítíte pocit plazení a lechtání, který je téměř nesnesitelný,“ uvedl pro nbcnews.com Dr. David Kasle, který pracuje na oddělení ORL.

Podle lékařů je kromě návštěvy doktora bezpečnou možností nalít do ucha rostlinný, olivový, nebo dětský olej, kdy se hmyz utopí, nebo vyleze ven. Je také dobré naklonit hlavu na stranu a zatřást jí, jelikož je pravděpodobnější, že hmyz vypadne ven. I přesto však lékaři doporučují návštěvu odborníka, jelikož uvnitř ucha mohou zůstat části jako jsou tykadla či nohy a ty je zapotřebí odstranit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze