Vědci zjistili, že larvy moučných červů mohou chutí připomínat maso. To by mohlo pomoci poskytnout ekologičtější alternativu k tradičním masovým pokrmům. Larvy moučných červů vědci uvařili s cukrem a výsledkem byla důvěryhodná masitá příchuť, která by se mohla začít používat v hotových potravinách jako zdroj bílkovin. Doposud byli mouční červi používání za svačinu pro domácí mazlíčky nebo jako návnada při rybaření. Nyní mají potenciál stát se zdrojem potravy pro lidi bez negativních dopadů na klima, znečištění ovzduší a vody.
Insects could give meaty taste to food – and help environment – scientists find https://t.co/jW52gQSwqq
— The Guardian (@guardian) August 24, 2022
„Hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým množstvím mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin, které jsou jako maso,“ uvedla pro theguardian.com vedoucí studie In Hee Cho. Mouční červi a cvrčci se navíc řadí mezi superpotraviny, které normálně konzumují lidé z Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Lidé v Evropě a Severní Americe jsou na konzumaci hmyzu háklivější.
Podle vědců je omezení konzumace masa a mléčných výrobků jediným způsobem, jak snížit dopady na životní prostředí a planetu. Výsledky studie ukázaly, že různé způsoby přípravy hmyzu přinášely různé výsledky. Dušení mouční červi mají podobnou chuť jako kukuřice, smažení červi zase chutnali jako krevety.