Konzumace hmyzu by mohla nahradit maso. Pomůže to životnímu prostředí

Konzumace hmyzu by mohla nahradit maso. Pomůže to životnímu prostředí
Fotografie: unsplash.com
  • Larvy moučných červů uvařené s cukrem připomínaly masitou příchuť
  • Konzumace hmyzu by neměla negativní dopad na životní prostředí
  • Mouční červi a cvrčci se řadí mezi superpotraviny

Vědci zjistili, že larvy moučných červů mohou chutí připomínat maso. To by mohlo pomoci poskytnout ekologičtější alternativu k tradičním masovým pokrmům. Larvy moučných červů vědci uvařili s cukrem a výsledkem byla důvěryhodná masitá příchuť, která by se mohla začít používat v hotových potravinách jako zdroj bílkovin. Doposud byli mouční červi používání za svačinu pro domácí mazlíčky nebo jako návnada při rybaření. Nyní mají potenciál stát se zdrojem potravy pro lidi bez negativních dopadů na klima, znečištění ovzduší a vody.


„Hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým množstvím mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin, které jsou jako maso,“ uvedla pro theguardian.com vedoucí studie In Hee Cho. Mouční červi a cvrčci se navíc řadí mezi superpotraviny, které normálně konzumují lidé z Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Lidé v Evropě a Severní Americe jsou na konzumaci hmyzu háklivější.

Podle vědců je omezení konzumace masa a mléčných výrobků jediným způsobem, jak snížit dopady na životní prostředí a planetu. Výsledky studie ukázaly, že různé způsoby přípravy hmyzu přinášely různé výsledky. Dušení mouční červi mají podobnou chuť jako kukuřice, smažení červi zase chutnali jako krevety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze