Koronavirus nás naučil dezinfikovat všechny povrchy. Bylo to ale potřeba?

Koronavirus nás naučil dezinfikovat všechny povrchy. Bylo to ale potřeba?
Fotografie: pixabay.com
  • Laboratorní testy ukázaly, že vir dokáže na některých površích přežít i několik dní
  • Tyto testy ale byly prováděny v laboratorních podmínkách, které se nepodobaly skutečnosti
  • Nejčastěji docházelo k nákaze vdechnutím viru ze vzduchu

Na období pandemie koronaviru asi nikdo z nás nevzpomíná v dobrém – zákazy, nošení respirátorů, zavřené restaurace a služby, uzavřené okresy a dezinfekce na každém rohu. A to doslova. Kam jste vešli, byla umístěná lahev s dezinfekcí a žádostí o její použití. V té době měla i většina z nás dezinfekční přípravky po taškách a kabelkách. Jejich cena se v té době vyšplhala do neuvěřitelných výšin, a dokonce bylo možné zakoupit dezinfekční přípravek, který garantoval zabití koronaviru.

Jak moc ale bylo potřeba plochy okolo nás dezinfikovat? Při nejvyšších počtech nakažených jsme mohli slyšet, že se virus udrží na plochách i několik dní. Ale nakažení prakticky nehrozilo. Jak ve své studii uvedl Emanuel Goldman, klinické studie, na základě kterých byly tyto informace zveřejněny, se jen málo podobaly scénářům ze skutečného života. „Podle mého názoru je možnost přenosu přes neživé povrchy velmi malá a pouze v případech, kdy infikovaná osoba kašle nebo kýchá na povrch a někdo jiný se tohoto povrchu dotkne brzy po kašli nebo kýchnutí (do 1–2 hodin),“ uvedl Goldman.

Používání dezinfekce například v nemocnicích mají svá odůvodnění, stejně jako nošení rukavic a práce na nerezovém povrchu. Pokud bychom se ale dotkli povrchu po nemocném, který se na stejném místě nacházel před mnoha hodinami, šance na přenos infekce by byly minimální. „V nemocnicích byly povrchy testovány v blízkosti pacientů s COVID-19 a nebylo možné identifikovat žádný infekční virus. Co bylo nalezeno, je virová RNA. To je to, co zbyde po smrti viru,“ uvedl podle npr.org Goldman. Skutečnost je tak jiná, než bylo plošně doporučováno – tedy pravidelně dezinfikovat společné prostory, umývat si ruce po sáhnutí na kliku, doručený balíček, či tlačítku ve výtahu.

Laboratorní testy, které ukázaly, že vir dokáže na povrchu přežít i několik dní, byly prováděny v nedotčených laboratorních podmínkách a pro studii bylo použito větší množství viru, než by bylo reálně možné nalézt. Výsledky tedy není možné srovnávat s běžnými podmínkami. Nejčastěji k nákaze došlo vdechnutím viru ze vzduchu. Nejlepší prevencí se tedy zpětně jeví časté větrání a čistění vzduchu za pomoci čističek vzduchu a případně i dezinfekčních sprejů. A samozřejmě pravidelné umývání rukou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze