Jak zní na Marsu dopad meteoritu? NASA InSight jej zaznamenal

Jak zní na Marsu dopad meteoritu? NASA InSight jej zaznamenal
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Kosmická loď zaznamenala vibrace i zvuk z dopadu čtyř meteoritů
  • Vědci se domnívají, že z dat získaných dříve by mohli najít další záznamy
  • InSight brzy ukončí svoji misi, jelikož ztrácí kvůli padajícímu prachu výkon

Kosmická loď NASA InSight odstartovala k Marsu v květnu 2018 a na konci roku na něm přistála. Za úkol má zjistit, z čeho se skládá vnitřní část Marsu a jak moc je podobný Zemi. InSight má jako jeden z hlavních přístrojů seismometr, který měří na Marsu sílu zemětřesení a za dobu své mise jich naměřil více jak 1 300. Tento přístroj však také zachytil čtyři vibrace z dopadu meteoritů za poslední dva roky a NASA zveřejnila zvuk při jeho dopadu.

Mars se nachází vedle hlavního pásu asteroidů v naší Sluneční soustavě, vědci tak předpokládali, že jejich dopady budou detekovat častěji. Navíc je atmosféra Marsu o 1 % tlustší než na Zemi a to znamená, že přes ni projde více meteoritů až k povrchu. Tým InSight se však domnívá, že další dopady nejdou slyšet kvůli hluku z větru nebo sezónním změnám v atmosféře. Jelikož však byl již detekován první zvuk dopadajícího meteoritu, budou vědci nejspíše pátrat po dalších v předchozích získaných datech.


Seismická data pomohou výzkumníkům lépe porozumět tomu, co se pod Marsem odehrává. Potvrzené dopady meteoritů znamenaly jen malé otřesy, zatímco větší seismické signály, jako byl například ten z letošního května, mohou odhalit podrobnosti o jádru planety a také o upřesnění časové osy Marsu. „Dopady meteoritů jsou hodiny Sluneční soustavy, potřebujeme znát dnešní míru dopadu, abychom mohli odhadnout stáří různých povrchů,“ řekl hlavní autor článku Raphael Garcia.

Kosmická loď má ještě nějaký čas na studium Marsu, ale kvůli prachu, který neustále sedá na solární panely, se její výkon snižuje, až zcela přestane fungovat. Podle NASA je pravděpodobné, že se InSight vypne mezi říjnem tohoto roku a lednem 2023. Pořád však existuje možnost, že by se díky větru mohla část prachu odvát, modul by tak mohl dál fungovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze