Chytrý dalekohled Swarovski za vás díky AI rozpozná zvěř

Chytrý dalekohled Swarovski za vás díky AI rozpozná zvěř
Fotografie: Swarovski
  • Pomocí umělé inteligence dokáže identifikovat přibližně 9 000 druhů
  • Informace ukáže přímo v optice
  • Nepotěší však svou cenou

Před několika lety bylo „v módě“, aby se všechny obyčejné věci stávaly „chytrými“ tím, že se bezdrátově propojí se smartphonem, s nímž si pak vyměňují informace. Jak ukázal poslední veletrh CES, tento trend se posouvá zcela nepřekvapivě k umělé inteligenci – daný produkt za vás bude dělat část toho, čím jste si ještě loni museli sami namáhat hlavu.

AX Visio

Přesně to je i případ dalekohledu AX Visio od Swarovski Optik. Společnost uvedla, že jej považuje za první chytrý dalekohled na světě, který dokáže v reálném čase rozpoznat 9 000 druhů ptáků a volně žijících zvířat.

AX Visio

Je určen především pro pozorovatele ptáků, ale také pro myslivce, protože má displej s rozšířenou realitou, takže uživatelé vidí informace o druzích překryté obrazem před sebou a nemusí se dívat jinam, aby se poradili s knihou, telefonem nebo přítelem. Stačí jen otočit kolečkem podobným digitálnímu fotoaparátu do režimu identifikace ptáků nebo savců, čímž funkci aktivuje, a kliknutím na tlačítko zahájí identifikaci.

AX Visio

Model AX Visio je rovněž vybaven fotoaparátem pro pořizování fotografií a videí a režimem pro sdílení, který uživatelům umožňuje označit polohu objektu zájmu před předáním dalekohledu jiné osobě. Bez zapnutých digitálních funkcí funguje stále jako sada analogových dalekohledů a mezi obvyklými dvěma objektivy je další objektiv, který umožňuje využití digitálních funkcí.

Dalekohled, který se představil na veletrhu CES není nějakou prototypovou vizí budoucnosti, ale reálným produktem, který se začíná prodávat. Kombinace známého výrobce a nejmodernějších technologií však způsobila, že cena se vyšplhala na 4600 €, tedy asi 113 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze