Bude to propadák nebo nový směr? Rabbit R1 chce nahradit smartphony AI

1
Bude to propadák nebo nový směr? Rabbit R1 chce nahradit smartphony AI
Fotografie: rabbit.tech
  • Hardware je velmi podobný dnešním telefonům
  • Většinu funkcí však od displeje převezme hlasový vstup a výstup
  • Hlasové ovládání se podařilo vyladit k rychlé odezvě pro přirozené používání
  • Výhodou může být příznivá cena

Současné chytré telefony vypadají prakticky beze změny už od příchodu prvního iPhonu v roce 2007 a stejně tak se dramaticky nevyvíjí ani způsob práce s nimi. A stále častěji můžeme vidět náznaky toho, že teď je vzhledem k vývoji v oblasti umělé inteligence na čase posunout se někam dál. Taková je idea projektu Humane AI Pin, který brzy přijde do prodeje, a podobně k problému přistupuje Rabbit R1, který se představil na veletrhu CES.

Pokud vám zařízení přesto připomíná současné smartphony, nemýlíte se. V podstatě jde stále o dotykovou obrazovku s úhlopříčkou 2,88 palce, procesor od MediaTeku, 4 GB RAM a 128 GB vnitřního úložiště. Chybět nesmí wi-fi pro přístup k internetu a dokonce ani slot pro SIM kartu, pokud náhodou opustíte čtyři zdi svého bytu. Jde tedy o smartphone? Fyzicky ano, ale o tu hlavní revoluci se však stará operační systém Rabbit OS, který je založen – jak jinak – na systémech umělé inteligence. Ta zde má nahradit běžnou interakci uživatele s dotykovou obrazovkou, a to primárně pomocí hlasového vstupu a výstupu.

Vedle často skloňovaných velkých jazykových modelů (LLM) se zde uplatní i tzv. Large Action Model, které se zaměřuje na ovládání stávajících systémů. A jak to má fungovat v praxi? Při demonstracích se často ukazuje hudba. Zatímco u normálního smartphonu to znamená otevřít přehrávač a vybírat z umělců nebo playlistů, tady stačí říct, že chcete hudbu, pak upřesnit styl nebo vybrat umělce a všechno ostatní za vás udělá přístroj sám. Stejně pak lze přistupovat prakticky ke všemu, co dnes provádíte pomocí chytrého telefonu.

Na rozdíl od starší generace hlasových asistentů, jako byla Siri nebo Cortana, máte díky pokrokům v oblasti AI mnohem širší možnosti. Ještě důležitější je však fakt, že se podařilo stlačit dobu odezvy na 0,5 sekundy, což je prakticky srovnatelné s mezilidskou komunikací.

Je tohle okamžik, na který budeme během následujících let vzpomínat jako na zlomový, nebo před sebou máme jen zajímavý koncept, jenž se ukáže jako další slepou uličkou? První ohlasy novinářů z veletrhu jsou pozitivní, ale rozhodne až přijetí široké veřejnosti, ke které by se první předobjednávky dostanou v průběhu března. Výhodou by mohla být i poměrně příznivá cena. První várka, která se mimochodem okamžitě vyprodala, byla dostupná za 199 dolarů, což by s českou daní znamenalo asi 5,5 tisíce.

Diskuze ke článku
Danny Czech
Danny Czech
Jako super věc, ale přijde mi, že zapomněli vzít v potaz, kdo to bude používat. Já nechci, aby v autobuse, restauraci nebo v kanceláři lidé okolo mě věděli, co se zařízením dělám. Takže založit na tomto celý systém mi přijde dost hloupé. I když člověk použije sluchátka, tak všechny příkazy uslyší okolí. Tohle je fajn, jako dodatek současných systémů, který použiju v soukromí, nebo když je mi jedno, kdo zaslechne příkaz a případně i odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze