Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Do kterých zemí je potřeba se naočkovat?

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Do kterých zemí je potřeba se naočkovat?
Fotografie: pixabay.com
  • Do některých zemí jsou povinná očkování jako je žlutá zimnice a meningoková meningitida
  • Vakcinace proti žloutence, choleře, vzteklině, břišnímu tyfu a dalších je pouze doporučená
  • Očkování je potřeba řešit i několik měsíců před odletem

Pokud se chystáte v létě vyrazit na dovolenou do ciziny, je potřeba si ověřit, zda do dané země nepotřebujete povinné očkování, které u nás povinné není. V případě, že se budete pohybovat v zemích EU, je cestování bezpečnější a očkování jsou pouze doporučená. Pokud se ale vydáte do exotických krajin, je dobré zjistit, jaké nemoci jsou v dané oblasti nejrozšířenější a případně bez jakého očkování vás ani nevpustí do země.

Zkontrolujte svoje dosavadní očkování

V České republice jsou povinná očkování proti nezávažnějším nemocem, které ohrožují děti i dospělé na životě. Před každou cestou si tak zkontrolujte, zda máte platná očkování, zejména pak proti tetanu, kdy je potřeba se nechat přeočkovat každých 10 až 15 let. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je nyní dobré zvážit přeočkování proti černému kašli a záškrtu, jelikož jsou tyto nemoci aktuálně u nás i v zahraničí na vzestupu.

Zjistěte podmínky pro vstup do země

Nejčastější onemocnění, která se u nás nevyskytují, ale v jiných zemích ano, je žlutá zimnice, břišní tyfus, horečka dengue, malárie, mpox, japonská encefalitida a cholera. Další onemocnění, která jsou doporučována při cestování jsou proti žloutence typu A a B, meningokové meningitidě, klíšťové encefalitidě a vzteklině.


Povinnost naočkovat se proti určité nemoci se liší dle jednotlivých zemí. S povinným očkování proti žluté zimnici se setkáte v afrických zemích jako je Tanzanie, Mali, Angola, Guyana, Pobřeží slonoviny a další. Očkování proti meningokové meningitidě budete potřebovat v Saúdské Arábii, ale jen v určité období. Před odcestováním si tak vždy dopředu zjistěte, jaké očkování je potřeba. Nejjednodušeji si to můžete ověřit u cestovní kanceláře nebo na webových stránkách dané země.

Nezapomeňte však, že očkování musíte řešit i měsíce před odletem. Například u horečky dengue je podle SZÚ potřeba aplikovat dvě dávky s odstupem tří měsíců. Naopak očkování proti žluté zimnici nabývá platnosti už 10 dní po očkování. U žloutenky je potřeba podat dávky tři, kdy poslední je podána půl roku po první dávce. U této nemoci ale lze po konzultaci s lékařem využít i zrychleného podání jednotlivých dávek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze