Líbání mezi partnery je staré 4 500 let

Líbání mezi partnery je staré 4 500 let
Fotografie: unsplash.com
  • Líbání se objevilo o tisíc let dříve, než si vědci mysleli
  • V Mezopotámii bylo líbání součástí intimních rituálů, které vyjadřovaly citové a sexuální spojení mezi partnery

Líbání je nedílnou součástí romantických vztahů a intimity mezi partnery. Jeho původ a historie však byl vždy předmětem zájmu vědců. Podle nové studie se líbání bralo jako projev náklonnosti mezi partnery už před 4 500 lety. Objevilo se tedy o tisíc let dříve, než si vědci původně mysleli. Archeologické nálezy naznačují, že líbání bylo v Mezopotámii součástí intimních rituálů, které vyjadřovaly citové a sexuální spojení mezi partnery. Zdá se, že lidé ve starověku věnovali této formě fyzického vyjádření lásky zvláštní pozornost.


Důkazem jsou hliněné tabulky psané klínovým písmem, které se používalo ve starověké Mezopotámii mezi řekami Eufrat a Tigris na území dnešního Iráku a Sýrie. Tyto nové poznatky o stáří líbání poskytují vědcům příležitost lépe porozumět historii lidských vztahů a intimity. Odhalují, že lidské touhy po spojení a vyjádření emocí jsou hluboce zakořeněny v naší historii a kultuře. „Dochovalo se mnoho těchto hliněných destiček, které jasně dokazují, že líbání bylo považováno za součást romantických vztahů, stejně tak mohlo být součástí přátelství a rodinných vztahů,“ uvedl pro news.sky.com spoluautor studie Dr. Troels Pank Arboll.

Líbání má nejen emocionální, ale i fyzické a zdravotní přínosy. Během líbání se uvolňují endorfiny a hormon oxytocin, které způsobují pocit pohody a přispívají ke zlepšení nálady. Je to také způsob komunikace a sbližování mezi partnery.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze