Objetí od partnera pomáhá ženám lépe zvládat stresové situace

Objetí od partnera pomáhá ženám lépe zvládat stresové situace
Fotografie: unsplash.com
  • Ženy, které objaly svého partnera, produkovaly méně kortizolu ve srovnání s ženami, které to neudělaly
  • Na muže objetí nemá stejný účinek
  • Důvodem může být rozdíl v dotekových receptorech u mužů a žen

Čeká vás těžká zkouška, pracovní pohovor nebo nepříjemný rozhovor? Věděli jste, že lépe se připravit na takovou situaci vám může pomoci objetí od vašeho partnera? Abychom ale byli přesní, nová studie publikovaná v odborném časopise PLOS One ukázala, že objetí má účinek jen na ženy.

Výzkumníci analyzovali, jak 76 lidí reagovalo na stresové situace po objetí od svého partnera. Ženy, které objaly svého přítele či manžela, produkovaly méně kortizolu (stresový hormon) ve srovnání s ženami, které to neudělaly. Výsledky studie ukázaly, že muži stejnou výhodu nemají. „Kortizol také negativně ovlivňuje paměť, což by mohlo stresující úkol ještě více ztížit,“ uvedl hlavní autor studie Julian Packheiser.


Určitě ale není žádným překvapením, že dotek pomáhá tělu se uvolnit. Blízký kontakt s někým, koho milujete, uvolňuje oxytocin (hormon lásky), který snižuje hladinu kortizolu. Tato reakce, spojená se s osobní podporou, chrání před stresem. „Nyní, když nás pandemie už tolik neomezuje, je dobré vědět, že existuje další nástroj, který pomůže od stresu,“ uvedl pro cnn.com Kory Floyd, který se na studii podílel.

Výzkumníci nevědí, proč nemá na muže objetí stejný účinek. Důvodem může rozdílné vnímání celkového aktu objetí mužů nebo rozdíl v dotekových receptorech u mužů a žen. Vědci nečekali rozdílné výsledky u mužů a žen. Tato studie nemusí nutně znamenat, že tam opravdu takový rozdíl je. „Jen proto, že jsme nenašli účinek u mužů, neznamená to, že tam není. Účinek mohl být jednoduše menší a nebyl detekován,“ dodal Kory Floyd.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze