S přáteli je váš smích jiný než s partnerem

S přáteli je váš smích jiný než s partnerem
Fotografie: unsplash.com
  • S přáteli je váš smích vřelejší a uvolněnější
  • S milovaným partnerem je váš smích zranitelnější

Myslíte si, že se s přáteli smějete jinak než se svým partnerem či manželem? Série tří studií publikovaných v odborném časopise Journal of Nonverbal Behaviour ukazuje, že tomu tak opravdu je. Smích mezi přáteli je považován za přirozenější, uvolněnější a méně zranitelný než smích s partnerem.


Schopnost se smát se u lidí objevuje již ve čtvrtém měsíci věku. Jedná se o nejrozpoznatelnější výraz pozitivních nemocí na světě napříč kulturami. „Pravděpodobně existují dva modely pro produkci smíchu, který se rozlišuje na spontánní a dobrovolný,“ uvedla autorka studie Sally D. Farley pro psypost.org. Smích může ukazovat něčí postoj, ale také povzbudit nebo udržovat pozitivní náladu.

Studie se zúčastnilo 252 osob, které telefonovaly svým přátelům nebo partnerovi. Vědci pak podle nejrůznějších parametrů hodnotili, jak se liší smích podle toho, s kým dobrovolníci hovořili. Výsledky ukazují, že smích mířený milovaným partnerům je zranitelnější. Smích mezi přáteli byl hlasitější, vřelejší, uvolněný. Mužský smích byl navíc mužnější a přirozenější. Ženský smích byl hlasitější a proměnlivější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze