Co je to syndrom zlomeného srdce?

Co je to syndrom zlomeného srdce?
Fotografie: unsplash.com
  • Dočasný stav srdce, který může způsobit extrémní emoční nebo fyzický stres
  • Poprvé byl syndrom zlomeného srdce zaznamenán v Japonsku v roce 1990
  • Syndrom více postihuje starší ženy
  • Příznaky choroby jsou téměř k nerozeznání od srdečního infarktu

Tako-tsubo kardiomyopatie, také známá jako syndrom zlomeného srdce, je dočasný stav srdce, který může být způsoben extrémním emočním nebo fyzickým stresem. Podle independent.co.uk byl tento stav poprvé zaznamenán v Japonsku v roce 1990. Slovo tako-tsubo se může volně přeložit jako past na chobotnice, kterou používají rybáři.


K syndromu zlomeného srdce dochází, když ochabne srdeční svalovina v levé srdeční komoře, která slouží k vypuzování okysličené krve do krevního oběhu. Výzkum ukazuje, že syndrom zlomeného srdce postihuje více ženy než muže. Více než 90 % hlášených případů postihuje ženy ve věku od 58 do 75 let.

Studie, kterou provedla Harvard Media School, ukázala, že až 5 % žen s podezřením na infarkt ve skutečnosti trpí touto chorobou. Mezi stresory, které mohou způsobit syndrom zlomeného srdce, patří ztráta milovaného člověka, vážná nehoda, přírodní katastrofa nebo náhlé onemocnění.


Příznaky tako-tsubo kardiomyopatie jsou téměř k nerozeznání od srdečního infarktu, takže spousta lidí ani netuší, že je takový stav postihl. Mezi nejčastější příznaky syndromu zlomeného srdce patří náhlá a intenzivní bolest na hrudi, dušnost, silné bušení srdce a nevolnost. Tento stav je většinou dočasný a během několika týdnů odezní. Ve vzácných případech však může tako-tsubo kardiomyopatie způsobit smrt.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze