Rok od úmrtí královny Alžběty II.

Stalo se
Rok od úmrtí královny Alžběty II.
Fotografie: unsplash.com
  • Alžběta II. se stala královnou po smrti svého otce 6. února 1952
  • Je nejdéle vládnoucí panovnicí Británie – panovala 70 let a 214 dní
  • Zemřela v 96 letech 8. září 2022 a na trůn usedl její syn Karel III.

Vítejte u dnešního dílu Stalo se. Dnes se zaměříme za královnu Alžbětu II., která zemřela 8. září minulého roku. Pojďme se tedy poohlédnout, co se za její vlády změnilo. Elizabeth Alexandra Mary se narodila 21. dubna 1926 v Londýně a byla nejstarší dcerou prince Alberta, vévody z Yourku a jeho manželky Elizabeth Bowes-Lyonové. Když byla dítě, nepředpokládalo se, že by se mohla stát nástupkyní na trůn. Situace se ale změnila poté, co její strýc Edward VIII. v roce 1936 abdikoval a králem se stal její otec Jiří VI. V tuto chvíli se stala předpokládaným dědicem trůnu.

Ještě když kraloval Jiří VI. Alžběta ho v některých záležitostech zastupovala, jelikož jeho zdraví se neustále horšilo a nemohl být při některých státních záležitostech přítomen. Že její otec zemřel se dozvěděla 6. února 1952, kde byla se svým manželem Philipem Mountbattenem (později princ Philip). Z Alžběty se v ten okamžik stala královna Alžběta II. a vrátila se tedy zpět do Anglie, kde první tři měsíce její vlády probíhaly podle britannica.com v ústraní kvůli smutku z otcové smrti.

V létě téhož roku se poté přestěhovala do Buckinghamského paláce a 4. listopadu 1952 zahájila své první státní otevření parlamentu. Korunovace proběhla ve Westminsterském opatství 2. června 1953 a na žádost královny se celá korunovace vysílala poprvé živě v televizi. Na konci roku pak společně s manželem podnikli půlroční cestu kolem světa, kdy navštěvovali postupně státy Commonwealthu.

královna Alžěta II.

Královna Alžběta II. měla s princem Philipem čtyři děti. První syn se narodil jen rok po svatbě, a to 14. listopadu 1948 a dostal jméno Charles Philip Artur George. O dva roky později přišla na svět dcera Anna. V roce 1960 se narodil syn Adrew a o čtyři roky později se narodil syn Edward. Prvorozený syn se tak stal jasným dědicem na trůn. První vnouče se královně narodilo 15. listopadu 1977 – její dcera Anna porodila syna.

Alžběta II. během svého kralování postupně získala na oblibě a lidí si ji zamilovali. Byla veřejnosti otevřená a nechala jim nahlédnout do soukromí. Například v roce 1970 se vysílal v televizi domácí život královské rodiny a nelpěla také na zastaralých názorech o manželství. Nebyla tedy ani proti, když se její sestra chtěla formálně rozvést. Oblíbenost královské rodiny narušil zejména rozvod Charlese s velmi oblíbenou Dianou, a i její následná smrt. Alžběta totiž po smrti Diany odmítla stáhnout vlajku nad Buckinghamským palácem na půl žerdi.

V červnu 2022 královna oslavila 70 let na trůnu. Čtyřdenní státní svátek zahrnoval ceremonii Trooping The Colour, děkovnou bohoslužbu, koncert a průvod. Už v té době se ale královna nezúčastnila všech akcí, jelikož jí v tom bránily zdravotní problémy. Stejně tak se musela přerušit tradice, kdy v září měla jmenovat premiéra. Veřejnost byla informována, že královnino zdraví na tom není nejlépe a jen o několik dní později byla oznámena její smrt. Královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022 ve věku 96 let.

Po její smrti se automaticky stal králem její syn Charles – Karel III. Na trůn nastoupil ve svých 73 letech a podle britannica.com byl korunován 6. května 2023. Den po smrti své matky provedl v živém televizním přenosu inaugurační projev, kde vzdal hold své matce, udělil titul prince z Walesu svému synovi Williamovi a slíbil dodržovat ústavní principy.

Po smrti královny následovalo 10 dní národního připomenutí jejího života, což byla předem plánovaná akce známá jako „operace London Bridge“. Pohřeb proběhl 19. září, kterého se zúčastnilo na tisíce lidí a byl také živě vysílán po celém světě. Alžběta II. je nejdéle vládnoucí britskou panovnicí – na trůně strávila 70 let a 214 dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze