Malého robotického brouka pohání metanol

Malého robotického brouka pohání metanol
Fotografie: ieee.org
  • Robobrouk unese 2,6× svou hmotnost
  • Váží pouhých 88 miligramů

Při řešení problémů s nedostatečnou kapacitou a dlouhým dobíjením současných akumulátorů se často mluví o tom, že by je v určitých případech mohly nahradit palivové články používající metanol. Zatímco u spotřební elektroniky na takové řešení stále čekáme, vědci z South California University předvedli funkční prototyp robota poháněného přesně takovýmto způsobem.

Jak informuje ieee.org, robot inspirovaný hmyzem váží pouze 88 miligramů, ale je schopen unést náklad, který odpovídá 2,6násobku jeho vlastní hmotnosti.

„Robobrouk“ používá k pohonu katalytické umělé mikro-svaly. Jedná se o slitinu niklu a titanu s tvarovou pamětí. Drát se ohýbá v závislosti na tom, jak se mění jeho teplota. Toho se dosáhne tak, že je drát potažen platinou, která v reakci s metanolem vydává teplo. Teplotní změny způsobí, že se malý větrací otvor posouvá tam a zpět, reguluje tok paliva, a působí tak pohyb kupředu.

Toto řešení má nicméně jeden nedostatek – robot se může pohybovat jen kupředu a jakmile se dá na pochod, zastaví ho až nedostatek paliva. Nicméně se jedná o zajímavý nápad, jak obejít současnou závislost na bateriích, navíc inspirovaný přírodními procesy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze