Finové se problémy obnovitelných zdrojů snaží vyřešit pískovou baterií

Finové se problémy obnovitelných zdrojů snaží vyřešit pískovou baterií
Fotografie: Polar Night Energy
  • Přebytky z obnovitelných zdrojů jsou použity k zahřátí písku
  • Ten dokáže udržet teplo po několik měsíců
  • Lze ho následně použít k vytápění

Jedním z největších problémů obnovitelných zdrojů energie je nestálost v množství produkované energie. To, co odpůrci někdy posměšně označují jako chvíle, kdy „nefouká a nesvítí“, jsou přesným opakem toho, na co jsme si zvykli u klasických zdrojů. Tam není problém spalovat surovinu nebo štěpit atomy bez ohledu na okolní podmínky a dokonce zvyšovat výkon v rámci plánovaných špiček.

Logickým krokem je vyrovnání rozdílů poptávky a nabídky pomocí baterií. Energii vyrobenou během ideálních podmínek je potřeba nějakým způsobem uchovat pro následnou spotřebu. Jenže využití baterií založených na lithiu nebude ve větším měřítku možné. Pro tento účel jsou velmi drahé a není ani jisté, zda by celosvětové zásoby lithia stačily na pokrytí potřeb společně s rostoucí elektromobilitou. Tým výzkumníků z Polar Night Energy však tvrdí, že se mu podařilo přijít s výrazně levějším řešením, které ke svému provozu potřebuje obyčejný písek.

Polar Night Energy
Výhodou je možnost použít nekvalitní písek, který se na rozdíl od lithia snadno získává.

Myšlenka je poměrně jednoduchá. Vezměte větší množství nekvalitního a levného písku a pak jej umístíte do tepelně izolovaného sila. Písek se zde zahřívá na 500 stupňů Celsia procesem známým jako odporový ohřev. Je to stejný způsob, jakým fungují elektrická kamna: proud prochází odporovým kusem materiálu a uvolňuje se tepelná energie. Ve velkém pískovišti pak vzniká horký vzduch, který se v písku pohybuje pomocí tepelného výměníku.

Polar Night Energy
Silo pro uskladnění tepla není extrémně velké.

Toto se odehraje během doby, kdy máte nadbytek energie z obnovitelných zdrojů. Není náhoda, že jako první s touto myšlenkou přišli vědci ve Finsku. Tamní rozsáhlé oblasti okolo polárního kruhu mají během letních měsíců prakticky nepřetržitý přísun slunečního svitu a z toho plynou přebytky energie, které je potřeba uskladnit pro temnou zimu.

Zmiňovaná „písečná baterie“ je schopna udržet teplo až několik měsíců, což by mělo snížit spotřebu z fosilních zdrojů během zimy. Takto uskladněnou energii je lepší použít k vytápění domácností. Existují metody, jak uložené teplo přeměnit zpátky na elektřinu, ale jsou značně neefektivní. Přestože metoda není dokonalá, je termální baterie na bázi písku velkým krokem vpřed a podobná řešení skladování energie by mohla být klíčem k uhlíkově neutrální budoucnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze