Je vám často zle? Příčina se možná nachází blíže, než byste čekali

fZone.cz radí
Je vám často zle? Příčina se možná nachází blíže, než byste čekali
Fotografie: unsplash.com
  • Ideální teplota v lednici by neměla přesáhnout 4 stupně Celsia
  • K ověření se hodí investovat do vhodného teploměru
  • Dezinfikovat můžete octem s vodou, ale i moderně, pomocí UVC světla

Možná jste nad tím nikdy nepřemýšleli, ale je to tak – lednice není skříň a každá její vnitřní část se hodí pro uložení odlišných potravin. To může dávat smysl v momentě, kdy je lednice z poloviny plná (nebo z poloviny prázdná?), ale situace se začne komplikovat po každém velkém nákupu, který učiníte. Z poloprázdné lednice se najednou stane lednice napěchovaná a přesně v tento moment může nastat problém, který vás ve výsledku může ohrozit na vašem zdraví.

Začněte u teploty

Začít musíme u nastavení teploty – většina modernějších lednic nabízí možnost regulovat teplotu pomocí LED panelu na vnější straně lednice, případně pomocí mechanického kolečka či LED panelu přímo uvnitř lednice. Minimem bývají 2 stupně Celsia, maximální teplota může činit třeba i 15 stupňů Celsia, a to v případě „prázdninového režimu“, kdy lednice zůstává prázdná delší dobu. Taková teplota se pochopitelně nehodí pro uchování potravin, ale jde o mnohem lepší „udržovací“ variantu, než lednici kompletně vypnout.

A jaké je vlastně optimální teplota pro běžný provoz? Kupříkladu bbcgoodfood.com doporučuje teplotu maximálně 5 stupnů Celsia, což je teplota, která je většinou u nových lednic přednastavena. Očekává se, že okolní teplota bude zhruba 20-25 stupňů, což kupříkladu v létě může být problém. Nejen z těchto důvodů je zcela nevhodné umisťovat lednici do nejteplejší místnosti v domě, případně vedle zdroje vytápění – ideálním místem bude dobře větraná místnost, ideálně i s oknem a odstupem od zdi minimálně 5-10 centimetrů z každé strany, hlavně pak té zadní.

Lednice by nikdy neměla být naplněná na maximum, protože v ní jinak velmi obtížně cirkuluje vzduch a teplota se může zvýšit. Modernější lednice umí aktivovat režim Super/Turbo, který zvýší výkon a prostor ochladí rychleji, což se hodí například po velkém nákupu. Pokud máte starší lednici, hodí se investovat i do teploměru, který umístíte dovnitř lednice a tím si teplotu ověříte. Teplota nad 5 stupňů Celsia může vést k rychlejšímu množení bakterií a i potraviny před datem spotřeby mohou způsobit zdravotní problémy, a to již během několika málo hodin. Problémem mohou být i teplé potraviny – do lednice tak nikdy nedáváme právě dovařené pokrmy, vždy je třeba nechat je vychladnout, případně v uzavřené nádobě ochladit v umyvadle s vodou.

Máte novou lednici a zajímá vás, kdy do ní budete moci vložit potraviny? Nově umístěnou lednici musíte nechat nejprve odpočinout, a to nejméně 2 hodiny – to je doba, kterou lednice potřebuje na usazení plynu a kapaliny v kompresoru. Pokud se lednice převážela naležato, bude třeba počkat mnohem déle, alespoň 12 hodin. Dále bude třeba počkat alespoň 2-3 hodiny, než lednice sníží teplotu uvnitř na požadovanou teplotu. Jde o průměrné hodnoty, levnějším lednicím to může zabrat déle, modernějším zase kratší dobu, důležitým faktorem je i velikost lednice, americká lednice bude dost pravděpodobně potřebovat delší dobu. Náročnější je pak mrazák, snížení teploty na požadovanou hodnotu zde může zabrat i dvakrát tak dlouhou dobu. Ideální teplota v mrazáku činí -19 stupňů Celsia, některé potraviny vyžadují ještě nižší teplotu.

A správné rozmístění potravin?

Dostáváme se možná k nejdůležitější otázce – jak potraviny správně rozmístit? Ne, není to jedno, protože nastavená teplota neodpovídá teplotě v celé lednici. Nejchladnější částí (a částí, kde by měla nastavená teplota odpovídat termostatu) je spodní část lednice, kam ukládáme například maso, vejce a mořské plody, doporučuje betterhealth.vic.gov.au. Směrem vzhůru teplota roste, do vrchních polic tedy umisťujeme méně náročné potraviny, například marmelády nebo tvrdé sýry, patří sem také hotová jídla určená k rychlé spotřebě. Mimochodem, umístění masa do spodních polic má i další smysl – pokud by se nádoba vakuovaného masa poškodila, šťávy ze syrového nebudou téct na další potraviny pod ním.

Nejteplejší částí jsou dvířka lednice, kam zásadně neumisťujeme potraviny podléhající rychlé skáze. Hodí se například pro lahve, případně filtrační konvice. Je to logické, po otevření lednice se teplý vzduch dostane nejdříve ke dvířkům, až postupně pronikne dovnitř lednice. Kapitolou samou pro sebe jsou uzavíratelné police, které se hodí pro zeleninu, v této části se totiž nejlépe udržuje vlhkost.

V tomto ohledu se vyplatí věřit spíše teploměru, který dovnitř lednice umístíte, spíše než návodu od výrobce. Kupříkladu v návodu od mé rok a půl staré lednice se píše, že teplota nastavená na termostatu odpovídá vrchní polici a teplota směrem dolů klesá pod nastavenou hranici, tedy až k nule. Reálný test však odhalil, že nastavená teplota se projevovala jen ve dvou nejnižších policích. Levný teploměr pořídíte do dvou stokorun a investice se opravdu vyplatí – pozvolný nárůst teploty může být prvním signálem toho, že je načase lednici vyměnit.

Jsme na fZone.cz, takže si uvedeme i jeden příklad automatizace chytré domácnosti. Do lednice můžete umístit například Eve Weather a skrze automatizaci přiřadit Eve Flare – pokud Eve Weather detekuje teplotu vyšší než 5 stupňů Celsia, Eve Flare se rozsvítí červenou barvou.

Nezapomeňte na pravidelnou dezinfekci

V lednici skladujeme potraviny, které konzumuje, takže je zcela logické, že vnitřek lednice by měl být perfektně čistý. Kromě pravidelné údržby doporučujeme i průběžnou dezinfekci dvířek, těsnění, ale i všech vnitřních poliček, včetně poliček dvířek lednice. Pozor na typ dezinfekce, dezinfekce s chlorem opravdu nebude ideální na lednice, vybírat byste měli mezi dezinfekcemi na bázi alkoholu, případně můžete použít i starý známý ocet ředěný vodou.

Chcete jeden tip? Povrchy můžete desinfikovat i UVC světlem, což je podloženo reálnými studiemi. O dezinfekci pomocí UVC světla se začalo ve větší míře mluvit v době pandemie COVID-19. Konkrétně jednu UVC sterilizační lampu pro vás v redakci aktuálně testujeme, skvěle se hodí na dezinfekci nejrůznějších povrchů, včetně povrchů v lednici. Zde se však namísto rukavic budou hodit ochranné brýle, UVC světlo je nebezpečné pro bakterie, ale i pro lidi.

Pokud máte novou americkou lednici s dávkovačem vody, nebo výrobníkem ledu, nezapomeňte, že prvních pár sklenic je nutné vylít a první várku ledu vyhodit. Jde o to, že voda i led může být kontaminován pachy z výroby. I z tohoto důvodu se doporučuje novou lednici před umístěním potravin vydezinfikovat – využijete tak alespoň čas, který je zapotřebí k usazení chladícího média.