Máme zpoždění, soudíme se. Lidé se na Měsíc vrátí nejdříve v roce 2025

Máme zpoždění, soudíme se. Lidé se na Měsíc vrátí nejdříve v roce 2025
Fotografie: NASA
  • NASA se soudila s Blue Origin kvůli spolupráci se SpaceX
  • Kvůli tomu nabral celý program minimálně 7 měsíců zpoždění

Program Artemis si dal za úkol ambiciózní cíl vrátit lidi na Měsíc, přičemž součástí mise by měly být i ženy. Plány odhalené v loňském roce předopokládaly, že se tak stane v roce 2024. Nicméně podle stejného plánu měly být první kroky, tedy pokusné starty nepilotovaných misí, podniknuty už na podzim tohoto roku, což se zatím nestalo.

NASA se poslední tiskové zprávě snaží rozptýlit obavy, ale zároveň naznačuje, že ne vše jde tak snadno, jak se původně plánovalo. Šéf NASA Bill Nelson tento neúspěch dává za vinu zejména soudním sporům. Těmi se Blue Origin snažil zvrátit rozhodnutí, které pro spolupráci na programu Artemis vybralo konkurenční firmu SpaceX. To stálo NASA i celý program minimálně 7 měsíců času.

První lety tak lze očekávat někdy v polovině příštího roku. V rámci programu Artemis I půjde o lety bez posádky a v případě Artemis II s posádkou, což by se mohlo stát v květnu 2024. Mise Artemis II zahrnuje vyslání astronautů na palubě Orionu dále do vesmíru, než kdykoli předtím cestovali lidé, zhruba 60 000 kilometrů za Měsíc, a poté návrat domů. Návrat na samotný Měsíc pak bude úkolem mise Artemis III. Celkem je v plánu 10 přistání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze