Blue Origin představil prototyp měsíčního přistávacího modulu pro mise Artemis

Blue Origin představil prototyp měsíčního přistávacího modulu pro mise Artemis
Fotografie: Blue Origin
  • Administrátor NASA Bill Nelson se setkal se zakladatelem Blue Origin Jeffem Bezosem
  • V prostorách společnosti mu byl ukázán prototyp landeru Blue Moon Mark 1
  • Lander by měl přistát s astronauty na Měsíci v roce 2029

V květnu tohoto roku vybrala NASA společnost Blue Origin, aby navrhla a vyvinula přistávací modul, který bude schopný přistát na jakémkoliv místě na Měsíci v rámci programu Artemis. Administrátor NASA Bill Nelson se nedávno vydal do prostor Blue Origin v Alabamě, kde mu zakladatel Jeff Bezos ukázal prototyp modulu Blue Moon Mark 1. Lander by měl být schopen podle space.com dopravit až 3 tuny nákladu na povrch Měsíce.

Působivá návštěva Blue Origin v Závodě na výrobu motorů v Huntsville! NASA je hrdá na to, že může spolupracovat s Blue Origin, zejména na přistávacím systému Blue Moon s lidmi, což pomůže zajistit stálou kadenci astronautů na Měsíci, aby mohli žít a pracovat, než se odvážíme Mars,“ uvedl Nelson v příspěvku na sociální síti X. Nový prototyp se liší od předchozích tím, že je vyšší a naopak užší. Datum startu společnost zatím neuvedla.

NASA na tuto zakázku poskytla 3,4 miliardy dolarů (79,2 miliardy korun) s tím, že Blue Origin kromě návrhu a postavení přistávacího modulu, provede i demonstrační misi bez posádky, kdy lander prokáže schopnost přistát na měsíčním povrchu. Při udělení zakázky NASA uvedla, že vše musí být připraveno do roku 2029, kdy je naplánována mise Artemis V.


Smlouvu v rámci přistávání astronautů na Měsíci má NASA i se SpaceX. Přidáním dalšího partnera tak chce docílit větší konkurence a zároveň vyšší kadence startů k Měsíci. První astronauti v rámci mise Artemis, by se měli dostat na lunární povrch za pomoci rakety Starship od SpaceX, a to již v roce 2025. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že start bude nejspíše posunut, jelikož raketa za sebou nemá potřebné testy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze