NASA vybrala další společnost, která poskytne přistávací modul na Měsíc

NASA vybrala další společnost, která poskytne přistávací modul na Měsíc
Fotografie: Blue Origin
  • Blue Origin získal zakázku od NASA za 3,4 miliardy dolarů
  • Navrhne, vyvine a otestuje přistávací modul na měsíčním povrchu
  • S posádkou by měl na Měsíci přistát v roce 2029

NASA plánuje v rámci Artemis spolupracovat s několika společnostmi, a to jak státními, tak soukromými, aby měla co nejvíce možností při dobývání Měsíce. Jako další si vybrala společnost Blue Origin, která navrhne, vyvine a otestuje svůj přistávací modul Blue Moon tak, aby splňoval požadavky NASA pro budoucí astronauty létající na Měsíc.

Poletí v něm astronauti mise Artemis V

Zakázka v hodnotě 3,4 miliardy dolarů (74,5 miliardy korun) kromě postavení přistávacího modulu zahrnuje i demonstrační misi bez posádky, kdy musí modul dosáhnout měsíčního povrchu. To vše bude potřeba stihnout do roku 2029, kdy je naplánována mise Artemis V s posádkou.

Dnes s radostí oznamujeme, že Blue Origin postaví lidský přistávací systém jako druhý poskytovatel NASA, který dopraví astronauty Artemis na měsíční povrch. Nacházíme se ve zlatém věku lidských vesmírných letů, které umožňují obchodní a mezinárodní partnerství NASA. Společně investujeme do infrastruktury, která připraví cestu k přistání prvních astronautů na Marsu,uvedl administrátor NASA Bill Nelson. Již dříve si agentura vybrala společnost SpaceX, která dodá přistávací systém pro misi Artemis III a následně pak i pro Artemis IV. Stejně jako Blue Origin bude mít za úkol, aby druhý modul byl již udržitelný a schopný pojmout více posádek.


Artemis V odstartuje opět na raketě Space Launch System (SLS) se čtyřmi astronauty na palubě kosmické lodi Orion, která později přiletí ke stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. Dva astronauti se přemístí do přistávacího modulu od Blue Origin a vydají se na měsíční povrch, kde stráví přibližně týden.

Přidáním další společnosti mezi partnery Artemis si NASA slibuje vyšší kadenci přistání na Měsíci a rychlejší dosáhnutí cíle. „Dvě odlišné konstrukce lunárních přistávacích modulů s různými přístupy k tomu, jak splnit potřeby mise NASA, poskytují větší odolnost a zajišťují pravidelnou kadenci přistání na Měsíci,“ řekla manažerka programu pro lidské přistávací systémy Lisa Watson-Morgan.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze