Blue Origin se vzdává miliard dolarů, chce dopravit NASA na Měsíc

Blue Origin se vzdává miliard dolarů, chce dopravit NASA na Měsíc
Fotografie: Blue Origin
  • Jeff Bezos napsal NASA otevřený dopis
  • Chce získat kontrakt na stavbu lunárního modulu

NASA si k vytvoření lunárního modulu v dubnu vybrala SpaceX. Zakázka, která má v rámci programu Artemis vynést lidi na Měsíc, měla agenturu vyjít na 2,89 miliardy dolarů. Miliardář a zakladatel společnosti Blue Origin, Jeff Bezos, však do tohoto rozhodnutí vstoupil. V otevřeném dopise sdělil NASA, že jeho vesmírná společnost Blue Origin je ochotna zaplatit 2 miliardy dolarů, pokud NASA smlouvu podepíše právě s ní. Mimo toho chce firma i sama financovat testovací orbitální misi k prověření všech technologií.

Lunární modul této společnosti je příhodně pojmenován Blue Moon a Bezos svou nabídku představil 6 dní po návratu z vesmíru. 20. července byl totiž na palubě rakety New Shepard součástí prvního vesmírného letu s posádkou společnosti Blue Origin.

Spor o to, kdo zakázku nakonec dostane, se už nějakou dobu táhne. I přestože SpaceX porazil další dvě firmy, mezi které patří právě i Blue Origin, Jeff Bezos na NASA kvůli jejímu rozhodnutí podal stížnost. Soudí, že se zachovali neférově a v boji o lunární kontrakt stále neúnavně pokračuje. NASA se k Bezosově dopisu však zatím nevyjádřila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze