Máte po koupání svědivou vyrážku? Možná vás napadly larvy ptačích motolic

Máte po koupání svědivou vyrážku? Možná vás napadly larvy ptačích motolic
Fotografie: pixabay.com
  • Případy cerkáriové dermatitidy se mohou zaměnit s alergií nebo poštípání hmyzem
  • Onemocnění provází svědění a pupínky, které obvykle do týdne zmizí
  • U citlivějších osob se může vyskytnout zvýšená teplota, edém kůže a zvýšená únava

Nepříjemné onemocnění, provázené intenzivním svěděním a množstvím pupínků, které se může objevit krátce po koupání ve volné přírodě a obvykle trvá několik dní. To je cerkáriová dermatitida. Infekci vyvolávají ptačí motolice, mnohobuněční paraziti, jejichž infekční stádia jsou vázána na vodní prostředí. Mezi jejich hostitele patří vodní ptáci, například kachny, a vodní plži, z nichž se uvolňují larvy infekční pro obratlovce – cerkárie. Ty mohou místo vodního ptáka napadnout koupajícího se člověka. Cerkárie v lidské kůži sice rychle uhynou, v místě jejich průniku však vznikne svědivý pupínek. K nákaze dochází při koupání ve vodních nádržích, kde se vyskytují infikovaní plži. Zrádné je, že se často jedná o nádrže s průzračnou vodou, takže člověku chybí jakýkoli varovný signál.

Infekce vyvolané ptačími motolicemi patří mezi takzvaná zoonotická onemocnění, to znamená, že rezervoárem parazitů jsou některé druhy zvířat. Když si popíšeme podrobněji vývoj a přenos parazitů, pak nejčastějšími původci cerkáriové dermatitidy jsou v Česku cerkárie ptačích krevniček rodu Trichobilharzia. Definitivními hostiteli, v jejichž tělech motolice dospívají a pohlavně se rozmnožují, bývají vodní ptáci, domácí a divocí, obvykle různé druhy kachen a ostatních zástupců řádu vrubozobých. Ti roznášejí vajíčka motolic, ze kterých se líhne první larvální stádium motolic, takzvané miracidium. Právě larvy v prvním stádiu infikují těla mezihostitelů, vodních plžů. U nás nejvíce epidemií způsobily cerkárie z velkých druhů plžů, plovatek bahenních a uchatek nadmutých, ale známé jsou i epidemie, za kterými stály cerkárie z kružníků, jejichž ulita je velká jen několik milimetrů. V nakažených plžích se parazit vyvíjí několik týdnů, než se z nich do vody začnou vylučovat namnožené infekční larvy motolic – cerkárie.


„Případy cerkáriové dermatitidy mohou často zůstat nerozpoznané i proto, že projevy jsou zaměnitelné například za alergickou reakci, nebo poštípání hmyzem. Člověk není cílovým hostitelem pro tyto druhy motolic, a proto parazité nemohou proniknout kožní bariérou, dokončit svůj životní cyklus a v lidské kůži umírají. Invaze cerkáriemi se projeví pouze svědící vyrážkou nejčastěji na nekrytých částech těla, na trupu, na končetinách, na předloktí a v podkolenních jamkách. Svědivé pupínky po pár dnech, obvykle do týdne, mizí. Mnozí lidé proto ani nevyhledají lékaře a hlášených případů tak je pravděpodobně mnohem méně, než odpovídá skutečnému stavu. U citlivějších osob se může vyskytnout zvýšená teplota, edém kůže a zvýšená únava. Léčba je pouze symptomatická, podávají se antihistaminika,“ tedy léky tlumící alergické reakce a svědění, potvrzuje také epidemioložka MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D.

Na území ČR je například od roku 2018 do těchto dnů nahlášeno v ISIN (Informační systém infekční nemoci) pouze 99 případů. V roce 2023 ke konci července je zatím zaznamenáno 26 případů cerkáriových dermatitid, v roce 2022 šlo o dva případy, v roce 2021 nebyl hlášen ani jeden případ, v roce 2020 byly evidovány 4, stejně jako v roce 2019, a v roce 2018 bylo hlášeno 64 případů. Z toho je zřejmé, že oficiální čísla nejsou v případě cerkáriové dermatitidy příliš vypovídající.

Plži, pokud se nakazí, jsou infekční do konce života. Má-li se nádrž původců cerkáriové dermatitidy zbavit ještě v koupací sezóně, musí být opatření zaměřeno především na plže. U malých nádrží, které lze snadno a rychle vypustit a znovu napustit, a které mají zpevněné stěny a dno, je nejjistější cestou nádrže vypustit, mechanicky očistit a nechat vyschnout. Tím by měla být zlikvidována naprostá většina plžů. Především u malých nádrží lze snížit riziko nákazy intenzívním sběrem mezihostitelských plžů. U větších nádrží jsou možnosti na rychlou a účinnou akci v koupací sezóně velmi omezené. Nákaza může ale někdy i sama odeznít, což zřejmě souvisí s generační výměnou plžů. Z dlouhodobého hlediska se jako velmi účinné ukázalo snížení hladiny, nebo celkové vypuštění nádrže přes zimu, to však na některých lokalitách možné není. Opatření jsou vždy závislá na lokální situaci a odvíjejí se mimo jiné i od toho, který druh plže je zdrojem cerkárií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze