Kde v Česku najdete nejvhodnější vody ke koupání?

Kde v Česku najdete nejvhodnější vody ke koupání?
Fotografie: pixabay.com
  • Po celé České republice má většina koupacích vod dobrou kvalitu
  • Vykvetlé sinice mohou způsobovat vyrážku, zarudlé oči, ale i střevní potíže a bolesti hlavy
  • Při příjezdu k vodě si může každý z nás udělat jednoduchý test na sinice ve vodě

Horké dny nás lákají trávit čas u vody. Pokud se chystáte na koupaliště, máte jistotu, že je voda ošetřená chlorem, který zničí patogenní bakterie a plísně. Pokud ale vyhledáváte spíše místa, kde je méně lidí, budete se poohlížet po rybnících, nádržích, přehradách či biotopech. Tyto koupací vody však mohou mít různou kvalitu, a je tak potřeba hlídat, zda je vhodné se v nich koupat. Jak si tedy kvalitu vody ověřit?

Kvalitu biotopů, přírodních koupališť, přehrad, rybníků a dalších vodních ploch naleznete na koupacivody.cz. Je zde zobrazena mapa České republiky, kde jsou pomocí barevných smajlíků rozděleny jednotlivé koupací plochy. Modrá značí vodu vhodnou ke koupání, zelená voda je taktéž vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Oranžová barva značí zhoršenou jakost vody a červená barva už poukazuje na to, že se ve vodě nemáte koupat. Poslední barva je pak černá, což značí zákaz koupání, jelikož voda neodpovídá hygienickým požadavkům.

Ačkoliv jsou u nás sinice ve vodě stále dříve a v hojnějším počtu, voda vhodná ke koupání je aktuálně na většině míst v Česku. Zákaz koupání je jen na několika místech, stejně jako zhoršená kvalita vody. Ta může mít na každého člověka jiné dopady. Například lidé s alergiemi či atopickým ekzémem mohou být na zhoršenou kvalitu vody náchylnější a může jim způsobit vyrážku, zarudlé oči či rýmu. Tyto nepříjemnosti ale mohou potkat i jinak zdravého jedince, záleží totiž i na tom, jak dlouho se ve vodě koupete.


Podle Státního zdravotního ústavu sinice obsahují látky, které způsobují alergie a záleží tak na tom, jak moc je člověk citlivý a jak dlouho se ve vodě nachází. Kromě toho mohou sinice produkovat i toxiny, které mohou zapříčinit střevní potíže, bolesti hlavy i lehké akutní otravy. Tyto stavy vznikají však nejčastěji v období, kdy sinice kvetou.

Jak poznat, zda voda obsahuje sinice?

Jednoduchý test vám pomůže zjistit, zda jsou ve vodě sinice, nebo se jedná o řasy. Do vody ponořte láhev se zúženým hrdlem (nejčastěji lahve od nealkoholických nápojů), zcela ji naplňte a nechce stát na světle alespoň 20 minut. Pokud se na hladině vytvoří zelený kruh a zbytek vody zůstane čirý, s největší pravděpodobností se jedná o sinice. Pokud je voda rovnoměrně zakalená, jde nejspíše o řasy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze