Meteorický roj Perseid vyvrcholí v srpnu

Meteorický roj Perseid vyvrcholí v srpnu
Fotografie: NASA
  • Padající hvězdy můžete pozorovat již v těchto dnech
  • Vyvrcholení přijde v noci z 12. na 13. srpna
  • Pro sledování je potřeba najít místo bez světelného smogu

Každý rok můžeme pozorovat meteorické roje a mezi ty nejoblíbenější patří Perseidy, které můžeme pozorovat právě nyní. Ačkoliv můžete vidět padající hvězdy již od 14. července, vyvrcholení přijde v noci z 12. na 13. srpna, kdy budete moci sledovat až 90 meteorů za hodinu při ideálních podmínkách. Po tomto datu bude počet razantně klesat a 1. září zmizí úplně. Pokud si tedy nechcete padající hvězdy utéct, můžete oblohu pozorovat už v těchto dnech, kdy se počet průletů každý den navyšuje.

Pojmenování dostal meteorický roj podle souhvězdí Persea, odkud i meteory vylétají. Ačkoliv se říká, že jde o padající hvězdy, jedná se vlastně o prachové částice, které se uvolňují z komety 109P/Swift-Tuttle. Jakmile vletí do atmosféry, zahřejí se a následně vypaří – v tomto okamžiku je můžeme na obloze pozorovat jak září a vytváří za sebou ohnivou čáru. I když úlomky komety můžeme pozorovat každý rok na obloze, samotné kometě trvá 133 let, než obletí kolem Slunce. Naposledy kolem nás proletěla podle earthsky.org v roce 1992.

Jak Perseidy sledovat?

Důležitým aspektem, který však neovlivníte, je počasí. Vyberte tedy den, kdy má být co nejmenší oblačnost, abyste měli co nejlepší výhled. Pro sledování je potřeba najít místo, kde je co nejmenší světelný smog od veřejného osvětlení. Nejlepší jsou tedy místa na kopcích či u lesa, kde máte nerušený výhled na oblohu.


Tento rok bude padajícím hvězdám přát i Měsíc, který byl minulý rok v úplňku a jeho svit tak kazil pozorování. V noci, kdy bude meteorický roj na vrcholu, bude Měsíc ve fázi couvání a jeho srpek tak nebude pozorování rušit. Nejlepší čas pro sledování pak bude podle space.com před úsvitem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze