Středočeský kraj hlásí tři případy legionelózy

Středočeský kraj hlásí tři případy legionelózy
Fotografie: unsplash.com
  • V bytech nemocných byla potvrzena zvýšená přítomnost bakterie Legionella Sp., která je původcem nemoci
  • Onemocnění se přenáší respirační cestou, nejčastěji přímým vdechnutím aerosolu kontaminované vody
  • Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C
  • Pokud je nižší, narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella

V uplynulém týdnu Krajská hygienická stanice Středočeského kraje zaznamenala 3 izolované případy legionelózy. V rámci epidemiologického šetření byla rozborem na místě odebraných vzorků teplé vody potvrzena souvislost onemocnění se zvýšenou přítomností jeho původce (bakterie Legionella Sp.) v bytech nemocných. Onemocnění se přenáší respirační cestou, nejčastěji přímým vdechnutím aerosolu kontaminované vody, v jehož důsledku může dojít ke vzniku bakteriálního zánětu dýchacích cest.

„Ze zdravotního hlediska je zvýšený výskyt legionelly v teplé vodě jednoznačně nežádoucí a v zájmu ochrany veřejného zdraví je třeba všemi dostupnými prostředky usilovat o omezení zdravotních rizik s tím spojených. Neprodleně jsme proto zahájili jednání se všemi zainteresovanými subjekty, kterými jsou vedle dodavatele pitné vody a tepla pro výrobu teplé vody i dotčená SVJ, která sama vyrábějí teplou vodu pro jednotlivé bytové domy a provozují jejich vnitřní rozvody teplé a pitné vody. S nimi se snažíme najít trvalé řešení, aby v budoucnu k ohrožení zdraví již nemohlo dojít,“ řekl ke vzniklé situaci ředitel KHS Tomáš Vodný.


Pokud je teplota teplé vody udržována pod 45 °C, ve vodě významně narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella, které způsobují tzv. legionářskou nemoc. Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C s možností přihřátí nad 70 °C, při které bakterie Legionella hynou. Není vhodné příliš snižovat teplotu vody v bojleru, zvláště pokud není jasné, v jakém stavu jsou rozvody. Důležitá je totiž i mikrobiologická čistota potrubí.

„Legionella způsobuje akutní horečnaté onemocnění podobné zápalu plic a v případě komplikací může dojít u pacienta až k respiračnímu selhání, neurologickým komplikacím nebo k selhání ledvin. Ideální teplota vody pro množení bakterií druhu Legionella se pohybuje od 25 do 45 °C. Teplota studené vody by se tedy měla pohybovat pod 25 °C a teplota teplé vody ideálně nad 50 °C. Existuje riziko, že ve snaze ušetřit na ohřevu vody si bakterie nevědomky ve svých vodovodech a zásobnících vody pomnoží především drobní uživatelé,“ upozorňuje zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze