Záchranáři v Turecku našli pod troskami přeživší i po 100 hodinách

Záchranáři v Turecku našli pod troskami přeživší i po 100 hodinách
Fotografie: pixabay.com
  • Českým záchranářům se dnes ráno podařilo vytáhnout dva přeživší
  • Každou hodinu se snižuje možnost, že lidé pod troskami přežijí
  • Počet obětí už vystoupal téměř k 22 000

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo v Turecko a Sýrii v pondělí 6. února a od té doby se neustále pátrá po lidech, kteří jsou uvězněni pod troskami budov. Každá hodina, která uplyne, snižuje možnost přežití. V přístavním městě Iskenderun se však podařilo najít šest osob, které v sutinách přežily více jak 100 hodin. Celkový počet obětí však vystoupal na téměř 22 000.

V turecké provincii Kahramanmaraşbyla byla podle aa.com.tr zachráněna 15letá dívka po 103 hodinách a dnes ráno podle ČTK v provincii Diyarbakir záchranáři našli matku se synem po 100 hodinách od zemětřesní, ve městě Adiyaman pak vytáhli ze sutin dva přeživší i čeští záchranáři, kteří tam přijeli na pomoc. Bohužel živých lidí pod troskami ubývá – proti nehraje jen čas, ale také mrazivé teploty, které se v oblasti stále drží.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii je nyní podle reuters.com sedmou nejsmrtelnější přírodní katastrofou v tomto století. Zemřelo již více lidí než při vlně tsunami v Japonsku v roce 2011, kdy byla i poškozena jaderná elektrárna Fukušima, může se stát, že překoná i zemětřesení v Íránu z roku 2003, kdy zahynulo 26 000 lidí.


OSN se snaží pomoci Sýrii, to však bohužel komplikuje občanská válka. Spojené státy oslovily prezidenta Bašára Asada, aby povolil přísun pomoci ze všech hraničních přechodů. V Sýrii je také velká zima a lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou, tak musí spát venku v mrazu a budují si provizorní přístřešky mezi ruinami, v mešitách či na parkovištích supermarketů. Je zde i nedostatek vody a jídla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze