Microsoft kupuje Activision Blizzard za rekordní částku

Microsoft kupuje Activision Blizzard za rekordní částku
Fotografie: Xbox
  • Microsoft za společnost zaplatí 68,7 miliardy dolarů
  • Jedná se tak o největší herní obchod v historii

Microsoft se rozhodl posílit svou pozici na herním trhu další akvizicí. Připomeňme, že na začátku roku dokončil nákup vydavatelství ZeniMax Media za 7,5 miliard dolarů, čímž do své stáje získal značky jako Doom, Fallout nebo The Elder Scrolls. Dnes oznámil dohodu o nákupu společnosti Activision Blizzard. Pod ní patří značky jako World of Warcraft, Diablo, Call of Duty nebo Overwatch. Za společnost zaplatí 68,7 miliardy dolarů.

Do uzavření obchodu budou obě společnosti fungovat nezávisle, poté se však studia spadající pod Activision Blizzard budou zodpovídat přímo CEO Microsoft Gaming Philu Spencerovi. Dle jeho slov také nově získané tituly obohatí předplatné Xbox Game Pass pro konzole Xbox i počítač. Není zatím jisté, co tato zpráva znamená pro budoucnost titulů na konkurenční platformě PlayStation od Sony, ale dá se předpokládat, že důležité budoucí tituly se tam nepodívají. Například Bloomberg má prý ale interní zprávy o tom, že některé tituly by se měly nadále prodávat i pro PlayStation.

Za zmínku stojí, že součástí obchodu i společnost King.com, kterou Activision koupil v roce 2016 za 6 miliard dolarů. Díky tomu Microsoft výrazně rozšíří své portfolio i v oblasti mobilního hraní, kde například získá populární značku Candy Crush. V tuto chvíli nevíme přesně, jak dlouho obchod potrvá, ale dle vyjádření CEO Activisionu Bobbyho Koticka by se tak mělo stát během fiskálního roku 2023.

Na závěr zmíním, že Activision Blizzard byl v minulém roce centrem několika skandálů. Kalifornie společnost vyšetřuje kvůli podezření na sexuální obtěžování na pracovišti, nerovné pracovní podmínky a ohodnocení. Do vyšetřování se dostal sám CEO Bobby Kotick. Microsoft se v dnešní zprávě k těmto problémům nevyjádřil a zároveň není jasná ani další budoucnost Bobbyho Koticka ve firmě pod novým vedením.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze