Microsoft pracuje na obchodech bez pokladen. Konkuruje tak Amazonu

Microsoft pracuje na obchodech bez pokladen. Konkuruje tak Amazonu
  • Microsoft kvůli tomuto projektu najal vedoucího pracovníka z Amazonu
  • Na rozdíl od Amazonu si nebuduje vlastní obchody, ale spolupracuje s již zavedenými obchodními řetězci
  • Celá technologie má přitom stát na nejnovější generaci senzorů Kinect

Podle posledních zpráv chce Microsoft začít konkurovat Amazonu a vytvořit vlastní obchody, kde by nebylo potřeba pokladny a lidské obsluhy. Tento koncept už v USA nějakou dobu provozuje právě Amazon pod názvem Amazon Go. Jedná se o menší obchody, kam přijdete, vyberete si co potřebujete a prostě jen vyjdete ven. Amazon pomocí soustavy pokročilých kamer a senzorů automaticky rozpozná, co si berete z poliček, a při odchodu vám vše naúčtuje na vašem Amazon účtu. Vy jen dostanete notifikaci, co jste si koupili a kolik vám bylo naúčtováno.

Obchod samozřejmě není zcela bez lidské obsluhy – někdo musí poličky doplňovat. Přesto se bezesporu jedná o velice futuristický projekt. A Microsoft má očividně podobný pohled na věc a pracuje na vlastním řešení. Zatímco Amazon Go se po roce rozšiřuje ze Seattlu do dalších dvou měst, Microsoft navazuje spolupráci s velkým obchodními řetězci jako Walmart. Nechce tedy budovat vlastní sít obchodů jako Amazon.

Microsoft prý dokonce najal vedoucího pracovníka, který za projektem Amazon Go stojí, přičemž řešení od Microsoftu by mělo stát na kamerách a senzorech přímo v nákupním košíku. Přesné detaily neznáme, ale je téměř jisté, že bude vše stát na senzorech z projektu Kinect. Ve hrách to sice Kinectu nevyšlo, ale pokročilé senzory jsou velice populární mezi vývojáři a letos představil Microsoft již jejich čtvrtou generaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze