Nejekologičtější průmyslová budova světa stojí v České republice

Nejekologičtější průmyslová budova světa stojí v České republice
Fotografie: accolade.eu
  • V Chebu se revitalizoval areál bývalých strojíren do šetrné industriální budovy, která šetří jak energii, tak vodu
  • Je to první budova, která v České republice obdržela známku udržitelnosti

Impozantní budova o velikosti 27 000 m² se stala hlavním distribučním centrem pro německého online prodejce Real Digital. Nejšetrnější industriální hala na světě je úspěšným projektem, kterým se pyšní společnosti Accolade a Panattoni.

Společnými silami společnosti proměnily chátrající areál bývalých chebských strojíren na budovu, ve které se splachuje dešťovou vodou, svítí pouze chytrými LED žárovkami a stíní předokenními žaluziemi. Mimo to v jejím okolí najdeme hmyzí hotel a venkovní posilovnu pro zaměstnance. Během revitalizace šlo 90 % stavebního a demoličního odpadu na recyklaci, takže již samotná výstavba byla šetrná k životnímu prostředí. Tato jedinečná „zelená“ hala byla před pár dny i certifikována jako nejšetrnější průmyslová budova na světě dle nejnovějších standardů BREEAM 2016 New Construction. Také je to první projekt v České republice, který obdržel známku udržitelnosti „Outstanding“ a rekordní skóre 90,68 %.

Nutno podotknout, že při realizaci opravdu udržitelné stavby tak velkého měřítka je potřeba se zaměřit na všechny oblasti a ekologické metody aplikovat na budovu jako celek. Hale bylo přiřazeno tak vysoké skóre právě proto, že to celý tým s přehledem zvládl.

Opravdu impozantní parametry má budova při nakládání s vodou. Jak jste se výše už dozvěděli, toalety se splachují dešťovou vodou, což oproti normálnímu průmyslovému standardu snižuje spotřebu pitné vody až o neskutečných 84 %. Exteriérové žaluzie, které významně šetří energii potřebnou na klimatizaci prostoru, a aktivní měření spotřeby snižuje samotnou spotřebu energie o 56 % a uhlíkovou stopu o 58 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze