Mikrometeorid zasáhl Webbův teleskop do zrcadlového segmentu

Mikrometeorid zasáhl Webbův teleskop do zrcadlového segmentu
Fotografie: NASA
  • Mikrometeodit zaznamenal Webbův teleskop na konci května
  • Při sestavování teleskopu bylo s nárazy počítáno a Webb nebyl nijak poškozen
  • NASA na základě zásahu sestavila tým, který se bude dalšími možnými srážkami zabývat

Srážky s mikrometeoridy jsou ve vesmíru běžné a vědci s nimi musí počítat u stavění každé kosmické lodi. Webbův teleskop nebyl výjimkou. NASA uvedla, že mezi 23. a 25. květnem Webbův teleskop utrpěl zásah mikrometeoridem na jednom ze svých 18 zrcadel. Po vyhodnocení však tým zjistil, že je teleskop bez poškození a dopad pro něj neznamenal riziko.

Zrcadla, která jsou na teleskopu, byla navržena tak, aby nárazy od mikrometeoridů vydržela. Teleskop se nachází v místě zvaném Lagrangeův bod (L2), kde se vyrovnává gravitační a dostředivá síla, teleskop tak v tomto bodě nemění svoji polohu. V tomto místě však létají prachové částice extrémní rychlostí a ačkoliv tým na Zemi testoval srážky s těmito částicemi, poslední dopad byl větší, než bylo otestováno.

Vždy jsme věděli, že Webb bude muset odolat vesmírnému prostředí, které zahrnuje drsné ultrafialové světlo, nabité částice ze Slunce, kosmické záření z exotických zdrojů v galaxii a občasné zásahy mikrometeoridů v naší Sluneční soustavě,“ řekl Paul Geithner, technický zástupce projektového manažera v Goddard Space Flight Center NASA v Marylandu. K ochraně teleskopu také může tým využít ochranné manévry, které mohou odvrátit optiku od meteorických rojů, o kterých budou dopředu vědět. Tento zásah však nebyl důsledkem meteorického roje a byl považován za náhodný. I přesto byl na základě tohoto dopadu vytvořen tým inženýrů, aby zjistil, zda je možné zmírnit konečný výsledek dopadu mikrometeoridů.


S Webbovými zrcadly vystavenými vesmíru jsme očekávali, že občasné dopady mikrometeoridů časem postupně zhorší výkon dalekohledu. Od startu jsme měli čtyři menší měřitelné mikrometeoridní zásahy, které byly v souladu s očekáváním, ale tento nedávný je větší, než předpokládaly naše předpovědi o degradaci,“ řekl Lee Feinberg, manažer optických prvků Webb v NASA Goddard. Dodal také, že díky těmto nasbíraným datům mohou do budoucna zajistit, aby měl Webbův teleskop co nejdéle maximální zobrazovací výkon v tom nejlepším možném rozsahu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze