Mise Crew-5 úspěšně dorazila na Mezinárodní vesmírnou stanici

Mise Crew-5 úspěšně dorazila na Mezinárodní vesmírnou stanici
Fotografie: NASA
  • Crew–5 se připojila k posádce na vesmírné stanici v pátek nad ránem
  • ISS aktuálně obývá 11 členů
  • Crew–4 se vrátí asi za týden zpátky na Zem, záleží však i na počasí

Čtyřčlenná posádka odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 5. října v raketě Falcon 9, na jejímž vrcholu byla posazena kapsle Dragon Endurance. Po 29 hodinách se kapsle připojila k modulu Harmony a o necelé dvě hodiny později mohli všichni čtyři astronauti vstoupit na palubu vesmírné stanice, kde stráví následujících pět měsíců.

Tato cesta přináší několik prvenství – Nicole Mann, která je zároveň velitelkou mise, se stala první původní obyvatelkou Ameriky ve vesmíru a ruská kosmonauta Anna Kikina se stala první Ruskou, která letěla v kapsli Dragon od SpaceX. Dalšími cestujícími byli Josh Cassadu a Koichu Wakata, který byl jako jediný z posádky již dříve vesmíru, a to hned čtyřikrát.


Dragon Endurance již dříve vynesl na ISS posádku mise Crew–3. SpaceX celkově provozuje čtyři kapsle Crew Dragon a před každým startem jsou testovány a renovovány. Nebylo tomu jinak ani při tomto letu, kdy Dragon Endurance dostal například nový tepelný štít a padáky. Raketa Falcon 9, která s kapslí odstartovala z Kennedyho vesmírného centra, byla zcela nová a byl to její první vzlet. I kvůli ní se start odkládal, jelikož při převozu byla poškozena a musela projít opravou.


Posádka Crew–5 se připojila na vesmírné stanici k sedmi členům a aktuálně jich je podle NASA na ISS 11. Členové mise Crew–4 se již pomalu připravují na odlet zpět na Zem, který by měl proběhnout přibližně za týden. Vše bude ale záležet také na počasí, které musí být vhodné pro bezpečné přistání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze