Množství mikroplastů v našem mozku roste. Za osm let se koncentrace zdvojnásobila

Množství mikroplastů v našem mozku roste. Za osm let se koncentrace zdvojnásobila
Fotografie: unsplash.com
  • V mozku bylo 7 až 30krát více plastu než v játrech a ledvinách
  • Plasty tvořily 0,5 % hmotnosti mozku u jedinců s průměrným věkem okolo 50 let
  • Vědci ale zatím stále neví, jak mikroplasty v mozku mohou ovlivňovat jeho funkce

Mikroplasty jsou všude okolo nás. Bylo již prokázáno, že se nachází ve vodě, ale také v nejrůznějších orgánech lidského těla. Vědci v nejnovější studii porovnali vzorky mozku odebrané v roce 2016 a 2024 a zjistili, že mikro a nanoplastů bylo v novém vzorku o 50 % více než před osmi lety. „Koncentrace, které jsme viděli v mozkové tkáni normálních jedinců, kteří měli průměrný věk kolem 45 nebo 50 let, byly 4 800 mikrogramů na gram neboli 0,5 % hmotnosti. Ve srovnání s pitevními vzorky mozku z roku 2016 je to asi o 50 % více. To by znamenalo, že naše mozky jsou dnes z 99,5 % mozky a zbytek je plast,“ uvedl hlavní autor studie Matthew Campen.

Studie se zaměřila pouze na narůstající množství mikroplastů v mozku, nikoliv na jejich dopad na mozek. Není tedy jasné, zda a případně jakým způsobem jej poškozují. Na to bude potřeba dalších výzkumů. V mozku bylo ale nalezeno 7 až 30krát více mikroplastů než například v ledvinách či játrech člověka. Vědci v této studii zkoumali mozek, ledviny a játra celkem 92 lidí, kteří byli podstoupeni pitvě k ověření příčiny smrti mezi lety 2016 až 2024. Vzorky mozkové tkáně pocházely z čelní kůry, kde se nachází myšlení. Tato část mozku je nejvíce ovlivněna v případě onemocnění demencí a Alzheimerovou chorobou.

Mikroplasty mají velikost menší než 5 milimetrů. Pokud se však musí úlomky plastů měřit v miliardtinách metru, jedná se pak podle CNN o nanoplasty. Ty jsou pro lidské zdraví nejnebezpečnější, jelikož se mohou dostat až do lidských buněk. „Plasty milují tuky neboli lipidy, takže jedna z teorií je, že plasty si razí cestu s tuky, které jíme, a které jsou pak dodávány do orgánů, které mají lipidy opravdu rády – mozek je mezi nimi na prvním místě,“ uvedl Campen.


Přibližně 60 % váhy mozku představují tuky, což je více než kterýkoliv jiný orgán v těle. Esenciální mastné kyseliny jsou hlavním zdrojem energie pro mozkové buňky, tělo si je ale neumí vytvořit samo a musí je čerpat ze stravy. A právě strava je hlavní vstupní branou pro mikro a nanoplasty. Plastům se ale v této době prakticky nelze vyhnout, jelikož většina potravin je v plastovém sáčku či kelímku nebo je obalena plastovou fólií. Snížit jejich koncentraci v těle lze jedině vyhýbáním se plastovým obalům, zejména pak baleným vodám a plastovému nádobí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze