Jak vypadá milimetr krychlový lidského mozku? Obsahuje 1 400 terabajtů dat

Jak vypadá milimetr krychlový lidského mozku? Obsahuje 1 400 terabajtů dat
Fotografie: unsplash.com
  • Vzorek mozku obsahuje 57 000 buněk, 230 milimetrů krevních cév a 150 milionů synapsí
  • Vědci nejdříve vzorek ponořili do konzervačních látek a následně jej nařezali na 5 000 plátků
  • Za pomoci umělé inteligence pak byly snímky z mikroskopu spojeny do 3D obrazu

Harvardský tým vědců společně s výzkumníky Google vytvořil 3D rekonstrukci fragmentu lidského mozku, přesněji jednoho milimetru krychlového. Ačkoliv se jedná pouze o milimetr, obsahuje 57 000 buněk, 230 milimetrů krevních cév a 150 milionů synapsí. To všechno představuje 1 400 terabajtů dat. „Terabajt je pro většinu lidí něco obrovského, ale fragment lidského mozku – jen nepatrný, malinký malý kousek lidského mozku – je stále tisíce terabajtů,uvedl ve výzkumném článku vedoucí výzkumník Jeff Litchman.

Sestavená mapa mozku zobrazuje jeho detaily struktury, které byly dosud neviděné. Vědci také pozorovali sady axonů, což jsou výběžky neuronů, které spojovalo až 50 synapsí. U některých axonů dokonce pozorovali více propojených výběžků, což vědce vede k otázce, zda se jedná o vzácný jev, nebo o patologický útvar. Vzorek mozku byl totiž odebrán ženě, která trpěla epilepsií. Právě takovéto podrobné mapy mozku by tak později mohly vést k odhalení mozkových funkcí a nemocí, o kterých toho víme dodnes málo.

Fragment mozku byl po odebrání ponořen do konzervačních látek a obarven těžkými kovy, aby byly lépe vidět buňky. Následně tým vzorek rozřezal na přibližně 5 000 plátků, kdy měl každý tloušťku 34 nanometrů a bylo tak možné je sledovat elektronovými mikroskopy. Za pomoci umělé inteligence se pak snímky z mikroskopu spojily dohromady a tím se tak vytvořil 3D vzorek. „Tato mapa poskytuje bezprecedentní detaily, které mohou odhalit nová pravidla nervových spojení a pomoci rozluštit vnitřní fungování lidského mozku,uvedl neurolog Yongsoo Kim.


Tým si klade za cíl vytvořit mapu nervového zapojení celého myšího mozku ve vysokém rozlišení, což bude znamenat asi 1 000krát větší objem dat než z milimetru krychlového lidského mozku. Vědci plánují vytvořit podobné mapy i od jiných lidí, ale mapa celého lidského mozku je podle nich v následujících několika desetiletí nepravděpodobná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze