Jak naše negativní emoce ovlivňují imunitní systém?

Jak naše negativní emoce ovlivňují imunitní systém?
Fotografie: unsplash.com
  • Studie prokázaly spojitost mezi našimi emocemi a imunitním systémem
  • Při sledování vtipných videí vykazovali dobrovolníci nárust buněk, které nás chrání před nemocemi
  • Naopak pacienti, kteří užívají imunosupresiva, mají větší náchylnost k depresivnímu chování

Naše imunita je pro tělo velmi důležitá. Zvyšovat si ji můžeme různými způsoby, od zdravé stravy, přes cvičení po otužování. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, že pokud se psychicky necítíme dobře, ovlivníme tím i právě naši imunitu a staneme se více náchylnými k nemocem? Studie provedená na 4 060 dobrovolnících, zveřejněná v roce 2020 ukázala, že psychosociální intervence vedla ke zvýšení imunitního systému, a je tak vhodným řešením pro zlepšení zdraví.

Národní lékařská knihovna v další studii uvedla, že existuje spojitost mezi imunitou a základními osobnostními rysy, kdy se ukázalo, že svědomitost vede k nižším zánětům v těle (nižší hladina CRP). Při chronických stavech, jako jsou dlouhodobé bolesti či deprese, se ukázalo, že kardiovaskulární nemoci mají emocionální základ. Studie také zjistila, že pokud byla pouštěna vtipná videa zdravým jedincům po dobu jedné hodiny, vykazovali poté nárůst NK buněk, tedy specializovaných buněk imunitního systému, které nás chrání před nemocemi.

Dysfunkci imunitního systému mohou zažívat zejména lidé, kteří užívají imunosupresiva. Depresivní chování pak bylo nejvíce zaznamenáno u lidí, kteří podstoupili transplantaci orgánů a přijímají vysoké dávky imunosupresiv, u něž patří mezi vedlejší účinky emocionální změny. Rozvoj duševních poruch se také může ve vyšší míře vyskytovat u lidí, kterým bylo diagnostikováno HIV. To, jak se člověk cítí, se tedy přímo odráží na jeho imunitě.

Jak se cítit lépe?

Jednoznačná odpověď neexistuje, jelikož pro každého z nás představuje zlepšení nálady něco jiného. Pokud však cítíte smutek delší dobu, nebojte se vyhledat odbornou pomoc, jelikož se může jednat o depresi, kterou je potřeba řešit. Smutně se cítí občas každý z nás, a tak je potřeba si náladu zvednout něčím, co nás baví a naplňuje. Pokud máte rádi pohyb, běžte se projít, zajděte do posilovny, nebo si zacvičte doma u televize. Pokud máte rádi klid, přečtěte si knížku, zajděte si na masáž, nebo se podívejte na oblíbený film.

Abyste se špatné náladě co nejvíce vyhnuli, nezapomeňte na spánek, který velmi ovlivňuje to, jak se cítíte. Podle tenethealth.com je také důležité, abyste nepřemýšleli nad minulostí a co jste mohli udělat jinak, jelikož se tak nemůžete pohnout dále. A přemýšlejte také nad tím, jak moc času trávíte na sociálních sítích, kde lidé ukazují jen to nejlepší a vás to tak může přivádět k myšlence, že nejste tak úspěšní jako ostatní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze