I přestože je modrá barva mezi lidmi velmi populární, v přírodě se zas tak často nevyskytuje. Pokud vidíme zvíře nebo rostlinu s modrými prvky, je tomu tak jen díky správnému světlu. Z tohoto důvodu se vědci při tvorbě drinků, potravin, oblečení nebo kosmetiky uchýlili k umělým barvivům a chemikáliím.
Protože syntetická barviva vyvolávají obavy kvůli možným dopadům na naše zdraví a životní prostředí, vědci se už dlouho snaží najít přírodní alternativu. Studentce z Kalifornské univerzity – Pamele Denish – a jejím kolegům se to konečně podařilo.
Modrý pigment, který se podobá potravinářskému barvivu brilantní modř FCF (E133), objevili v červeném zelí a vytvořili z něj modrou zmrzlinu, polevu na koblihy a cukrové bonbony. Všechny tyto potraviny si svou modrou barvu zachovaly 30 dní.