Nová studie ukazuje podrobnou mapu vody na Měsíci – pomůže při misích Artemis

Nová studie ukazuje podrobnou mapu vody na Měsíci – pomůže při misích Artemis
Fotografie: Goddard Space Flight Center NASA Scientific Visualization Studio/Ernie Wright
  • Sonda SOFIA našla vodu na jižním pólu Měsíce, kam se vydá mise Artemis III
  • Voda je převážně v zastíněných oblastech kráterů a hor
  • Její využití je podstatné pro dlouhodobé měsíční mise

Nová studie, která využila data z již vyřazené sondy Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), odhalila podrobnou mapu vody na Měsíci, která pokrývá asi jednu čtvrtinu k Zemi přivrácené strany pod 60 stupni zeměpisné šířky a sahá až k jižnímu měsíčnímu pólu – tedy místu, kam se chystá přistát mise Artemis III. SOFIA byla velmi citlivá na molekuly vody a podle space.com první detekovala vodu na jižním pólu Měsíce.

Voda na Měsíci je zásadní pro mise Artemis

Při pohledu na data o vodě můžeme skutečně vidět okraje kráterů, vidíme jednotlivá pohoří a dokonce můžeme vidět rozdíly mezi denní a noční stranou hor díky vyšší koncentraci vody v těchto místech,“ uvedl pro NASA Bill Reach, ředitel vědeckého centra SOFIA. Na konci příštího roku by měl na místě, kde byla voda detekována, přistát rover VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) a hledat potencionální zdroje vody, které budou podstatné při dlouhodobých misích na Měsíci. Dovážet vodu pro astronauty by bylo extrémně nákladné. VIPER by tak měl objevit místa, kde bude k vodnímu ledu nejsnadnější přístup.

Předchozí mise nebyly v hledání vodního ledu tak úspěšné, jelikož jejich přístroje hledaly chemický otisk vody, který se velmi podobá hydroxylu. Ten má však o jeden atom vodíku méně. SOFIA nalezla vodu ve větší koncentraci především na zastíněných oblastech, jako jsou krátery a hory. Geografie Měsíce má tak velký vliv na její množství. NASA má vybraných 13 míst, kam by mohla mise Artemis III přistát. Všechna jsou okolo měsíčního jižního pólu, kde jsou i trvale zastíněné oblasti, právě z důvodu naleziště vody.


Tato mapa poskytne cenné informace pro program Artemis o potenciálních vyhledávacích oblastech, ale také poskytne regionální kontext pro budoucí vědecké mise, jako je VIPER,“ řekla Casey Honniball, členka vědeckého týmu VIPER. Kromě této jižní oblasti se nyní z archivních dat hledají i další lokality, které by mohly být důležité pro další mise. Artemis se v budoucnu plánuje zaměřit i na nepolární oblasti. Podrobné prozkoumání vody i hydroxylu na Měsíci se očekává od budoucí mise Luna Traiblazer, která bude mapovat celý měsíční povrch z jeho oběžné dráhy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze