Co by se stalo, kdyby se oběžná dráha Jupitera změnila? Ovlivnilo by to i Zemi

Co by se stalo, kdyby se oběžná dráha Jupitera změnila? Ovlivnilo by to i Zemi
Fotografie: NASA
  • Vědci vytvořili alternativní sluneční soustavu, kde je oběžná dráha Jupiteru excentrická
  • Změna by měla vliv i na oběžnou dráhu Země
  • Excentrická oběžná dráha by způsobila, že doposud zmrzlé části Země by se staly obyvatelné

Doposud se nepodařilo vědcům objevit planetu, která by byla vhodná pro život tak, jako je naše Země, a to alespoň z malé části. Mohla by být ale naše planeta ještě více pohostinná k životu? Podle nové studie zveřejněné na iopscience.iop.org by to bylo možné, pokud by Jupiter změnil tvar svojí oběžné dráhy.

Když planeta obíhá kolem své hvězdy v dokonalé kruhovité oběžné dráze, vzdálenost mezi hvězdou a planetou je stále stejná. Většina planet má však takzvané excentrické oběžné dráhy, což znamená, že jsou oválného tvaru – planeta se tak nachází v různých vzdálenostech od hvězdy, což ovlivňuje i její klima. Vědci z kalifornské univerzity Riverside vytvořili alternativní sluneční soustavu a zjistili, že pokud by oběžná dráha Jupitera byla více excentrická, ovlivnilo by to i oběžnou dráhu Země.


Pokud by pozice Jupiteru zůstala stejná, ale změnil by se tvar jeho oběžné dráhy, mohlo by to ve skutečnosti zvýšit obyvatelnost této planety,“ řekla Pam Vervoort, hlavní autorka studie. Změna oběžné dráhy Jupitera by změnila i tu zemskou a taktéž by se stala více excentrickou. Některé části Země by se tak v určitý čas ocitly blíže Slunci a místa, která jsou nyní trvale pod ledem, by se oteplila a stala by se obyvatelnými.

Mnozí jsou přesvědčeni, že Země je ztělesněním obyvatelné planety a že jakákoli změna na oběžné dráze Jupitera, vzhledem k tomu, že jde o masivní planetu, může být pro Zemi pouze špatná. Ukazujeme, že oba předpoklady jsou špatné,“ řekla Vervoort. Studie také odhalila, že pokud by se nacházel Jupiter ke Slunci blíže, způsobilo by to velké naklonění Země, tím i zmrznutí větších částí zemského povrchu. „Je důležité porozumět dopadu, který měl Jupiter na zemské klima v průběhu času, jak nás jeho vliv na naši oběžnou dráhu změnil v minulosti a jak by nás mohl změnit znovu v budoucnu,“ řekl Stephan Kane, spoluautor studie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze