Na ISS dokáží obnovit 98 % vody. Pro mise do vesmíru bude recyklace vody zásadní

Na ISS dokáží obnovit 98 % vody. Pro mise do vesmíru bude recyklace vody zásadní
Fotografie: unsplash.com
  • Na ISS se doposud dařilo recyklovat 93 až 94 % vody, ideální stav je podle NASA ale 98 %
  • Díky přístroji, který dokáže recyklovat močovou solanku, se cíle podařilo dosáhnout
  • Systém pro podporu života Water Processor Assembly dokáže vytvořit čistou pitnou vodu

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) provádějí astronauti stovky experimentů, které se nedají dělat kvůli gravitaci na Zemi, stejně jako testují nové technologie pro budoucí cestování do hlubokého vesmíru. Již nějakou dobu se astronauti zaměřují na recyklaci materiálu, a to od jídla přes vzduch až po vodu. Podle NASA je v ideálním případě potřeba, aby bylo možné obnovit téměř 98 % vody, která je na počátku mise k dispozici. A právě tohoto milníku se podařilo astronautům na ISS docílit díky Systému enviromentální kontroly a podpory života (ECLSS).

ECLSS je kombinace hardwaru, který zahrnuje systém pro obnovu vody. Tento systém shromažďuje odpadní vodu a posílá ji do Water Processor Assembly (WPA), která vyrábí pitnou vodu. Jedna specializovaná součást využívá pokročilé odvlhčovače k zachycení vlhkosti uvolněné do vzduchu v kabině z dechu a potu posádky,uvedla NASA. Součástí systému je také Urine Processor Assembly (UPA), který dokáže získat vodu z moči pomocí vakuové destilace. Destilací vznikne voda a močová solanka, která ještě obsahuje určité množství vody – ta se dá recyklovat pomocí přístroje Brine Processor Assembly (BPA).

Právě přístroj BPA byl vyvinut pro to, aby byl schopný pracovat v mikrogravitaci a díky němu je možné dosáhnout cíle 98 % recyklace vody. „Toto je velmi důležitý krok vpřed ve vývoji systémů podpory života. Řekněme, že odstartujete se 100 librami vody. Z toho dvě ztratíte a zbylých 98 % se bude udržovat pořád dokola,“ uvedl Christopher Brown, který spravuje systém podpory života na ISS. BPA odebere solanku, kterou vyprodukoval systém UPA, a vede ji přes speciální membránovou technologii. Následně přes solanku fouká teplý suchý vzduch, aby se voda odpařila. Tím vznikne vlhký vzduch, který je následně zachytáván stejně jako dech či pot posádky.


Před použitím tohoto systému bylo možné recyklovat asi 93 až 94 % vody, díky tomuto přístroji se však recyklace zvedla na 98 %. Ačkoliv se jedná o recyklovanou moč, což může být pro většinu lidí odpuzující, tým uvedl, že voda je v konečném výsledku lepší, než co vyprodukují obecní vodovodní systémy na Zemi. „Posádka nepije moč – pijí vodu, která byla regenerována, filtrována a vyčištěna tak, že je čistší než to, co pijeme zde na Zemi. Máme zavedeno mnoho procesů a mnoho pozemních testů, abychom získali jistotu, že vyrábíme čistou pitnou vodu,“ dodala manažerka vodních subsystémů ECLSS Jill Williamson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze