Na Antarktidě byly nalezeny mikroplasty v čerstvě napadlém sněhu

Na Antarktidě byly nalezeny mikroplasty v čerstvě napadlém sněhu
Fotografie: unsplash.com
  • Mikroplasty byly již dříve na Antarktidě objeveny v mořském ledu a povrchové vodě
  • V průměru bylo objeveno 29 částic mikroplastů na litr roztátého ledu ve všech 19 vzorcích
  • Nejvíce byl zastoupen plast PET, který je nejpoužívanější

V čerstvě napadlém sněhu na Antarktidě byly poprvé nalezeny mikroplasty, což by mohlo vést k vyššímu tání sněhu i ledu. Mikroplasty byly na Antarktidě nalezeny již dříve, ale v mořském ledu a povrchové vodě. Až nyní vědci našli mikroplasty v čerstvém sněhu, což by mohlo ohrozit místní ekosystém, uvedl theguardian.com.

Byli jsme optimističtí, že na tak nedotčeném a vzdáleném místě žádné mikroplasty nenajdeme,“ řekla Laura Revell, která se podílela na výzkumu. Plastové částečky, které jsou menší než zrnko rýže, byly totiž nalezeny ve všech 19 vzorcích. „Je to neuvěřitelně smutné, ale nález mikroplastů v čerstvém sněhu na Antarktidě zdůrazňuje rozsah plastového znečištění i v těch nejodlehlejších oblastech světa,“ řekla Alex Aves, vedoucí výzkumu a doktorandka z University of Canterbury.


Plastové znečištění tak bylo již potvrzeno od vrcholu Mount Everestu až po hlubiny oceánů. Mikroplasty také nevědomky jíme a dýcháme. Aves v průměru našla 29 mikroplastických částic na litr roztátého ledu. To představuje vyšší koncentraci, než bylo dříve objeveno v antarktickém mořském ledu. Ve vzorcích bylo objeveno celkem 13 druhů plastů a nejvíce částic tvořil PET, což je nejběžnější plast používaný pro výrobu lahví a oděvů. Vědci si nejsou zcela jisti, zda se plast dostal do sněhu cirkulací vzduchu, nebo čím dál vyšší přítomností lidí na Antarktidě.


Předchozí výzkum Laury Revell ukázal, že mikroplasty v atmosféře mohou zachytit záření Země a přispívat ke změnám klimatu. Například tmavé plasty na ledovém povrchu by mohly absorbovat sluneční světlo a vést k tání ledu a oteplování. „Stále se toho o dopadech plastů hodně učíme, ale z toho co zatím víme, to není moc dobré,“ uvedla Revell.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze