Na Antarktidě byl nalezen meteorit vážící téměř 8 kilogramů

Na Antarktidě byl nalezen meteorit vážící téměř 8 kilogramů
Fotografie: unsplash.com
  • Expediční tým našel celkem 5 meteoritů
  • Antarktida je vhodným místem pro hledání, jelikož tmavé kameny jsou ve sněhu dobře vidět
  • Meteority budou analyzovány v institutu přírodních věd

Expediční tým, který prohledával v prosinci minulého roku povrch Antarktidy kvůli meteoritům, našel ve sněhu téměř 8kilogramový meteorit. Antarktida je pro hledání vesmírných kamenů ideální, jelikož na bílém sněhu jsou dobře vidět, navíc na tomto místě nedochází ke zvětrávání kvůli suchému klima. Tým při prohledávání našel celkem pět 5 meteorů, ale jen jeden byl hmotností raritní. Na Antarktidě bylo nalezeno v minulém století asi 45 000 meteoritů a asi jen 100 z nich bylo stejné nebo větší velikosti než tento nalezený, který váží 7,6 kg.

Na velikosti nezáleží, pokud jde o meteority i mikrometeority, které mohou být neuvěřitelně vědecky cenné, ale samozřejmě najít velký meteorit, jako je tento, je vzácné a opravdu vzrušující,“ řekla vědecká pracovnice Maria Valdes, která se zúčastnila expedice. Všech 5 meteoritů bude podle eurekalert.org analyzováno v Královském belgickém institutu přírodních věd.


Na Antarktidě je v prosinci podle ročního období léto a teploty se zde v době expedice pohybovaly okolo -10 °C. Na vybraná místa se vědci vydali dle satelitních snímků, které určily potencionální místa dopadu. „Studium meteoritů nám pomáhá lépe porozumět našemu místu ve vesmíru. Čím větší vzorek meteoritů máme, tím lépe porozumíme naší Sluneční soustavě, a tím lépe porozumíme sami sobě,“ uvedla Valdes.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze