Víte, kde se nachází Point Nemo a k čemu slouží?

Víte, kde se nachází Point Nemo a k čemu slouží?
Fotografie: unsplash.com
  • Point Nemo je místo v oceánu, které je nejdále od lidské civilizace
  • Slouží jako pohřebiště vesmírných trosek, které neshoří v atmosféře
  • Na toto místo plánuje NASA nechat dopadnou ISS v roce 2030

Point Nemo nespadá pod jurisdikci žádného státu a není zde ani žádný lidský život. Pojmenován byl po kapitánu Nemovi z knihy Dvacet tisíc mil pod mořem. Zjednodušeně řečeno je to místo v oceánu, které je nejdále od lidské civilizace. Slouží jako „pohřebiště“ pro vesmírný odpad, který neshoří v atmosféře. CNN uvedlo, že je 4 800 kilometrů od Nového Zélandu a 3 200 kilometrů od Antarktidy. Nejblíže tomuto místu jsou tak astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kteří obíhají přibližně 420 kilometrů nad Zemí.

Toto je největší oceánská oblast bez jakýchkoliv ostrovů. Je to nejbezpečnější oblast, kam se vejde celá spádová zóna trosek po opětovném sestoupení na Zem,“ řekl Holger Krag, vedoucí Kanceláře programu vesmírné bezpečnosti v European Space. Je to i místo, kam plánuje NASA nechat spadnout ISS v roce 2030, kdy bude provoz ukončen. NASA zahájí manévry již v roce 2026, kdy začne postupně snižovat nadmořskou výšku stanice, až se nakonec zřítí do oceánu.


Od roku 1971 zde bylo potopeno více než 263 kusů vesmírného odpadu, včetně první vesmírné stanice NASA s názvem Skylab. Kolem Země obíhá nejméně 26 000 kusů vesmírného odpadu, který je větší než tenisový míček, a mohl by tak při nárazu zničit satelit. Dalších více než 100 milionů úlomků, které jsou velikosti zrnka soli, by mohly poškodit skafandr. Co se týče znečištění oceánu, výzkumy naznačují, že v této oblasti díky oceánským proudům není příliš podmořského života. Holger Krag také uvedl, že většina vesmírných objektů je z nerezové oceli, titanu či hliníku, takže nejsou toxické. „Úlomky neplavou, ale potopí se, a proto nepředstavují nebezpečí pro lodní provoz,“ řekl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze