Na Floridě roste solárně napájené město s autonomními elektromobily

Na Floridě roste solárně napájené město s autonomními elektromobily
  • Pozemek, na kterém má město budoucnosti vyrůst, je v soukromých rukou, díky čemuž odpadají mnohé legislativní problémy
  • Ve městě žije 50 tisíc lidí, kteří mohou využívat restaurace, obchody i školy
  • Město je financováno ze soukromého sektoru, podílí se na něm i samotný stát Florida
  • Už nyní město napájí pouze elektřina ze solárních panelů, dalším krokem je autonomní doprava

Město bez auta? Utopie, nebo brzká realita? Těžko říct. Každopádně komunitní město Babcock Ranch na Floridě je plně závislé na solární elektřině. Ve městě žijí lidé, kteří chtějí využívat pouze obnovitelné zdroje, a město je tak napájeno solárním parkem o 300 tisících solárních panelech a výkonu 75 megawattů. Další články jsou umístěny na střechách domů. Nyní došlo k představení další fáze projektu. Tím není nic jiného než autonomní doprava, která samozřejmě bude poháněná elektřinou získanou ze slunečního svitu. Cílem je, aby nikdo z 50 tisíc lidí, kteří ve městě žijí, nemusel pro delší cestování vlastnit automobil. Cestou ke konečnému cíli má být sdílení, a to nejen automobilů, ale také kol.

„V současné době mají rodiny běžně dvě auta. My chceme, aby si lidé uvědomili, že až se přestěhují do Babcock Ranch, nebudou potřebovat žádné automobily. Přemýšlejte o tom z pohledu kupujícího, který bude moci využít garáž pro dvě auta na něco jiného,“ řekl serveru Fast Company Syd Kitson, šéf firmy Kitson & Partners, která nové město staví.

Pozemek města je v soukromých rukách, takže odpadá složité papírovaní a řešení povolení pro autonomní auta. „Lépe se zavádí sdílení kol,“ tvrdí Dick Alexander z firmy Transdev, která plánuje pro města „mobilitu jako službu“. Všechna řešení mobility včetně dovozu zboží mají být integrována v jedné mobilní aplikaci. Nové dopravní prostředky mají být nejen elektrické, ale také autonomní. Zde si ale bude muset město počkat na dostatečný technologický rozvoj, neb plně autonomní řízení pro městský provoz je stále ve vývoji.

Jeden dům v komunitním městečku vás vyjde v přepočtu na necelé čtyři miliony korun. Nedávno se otevřela také škola pro 156 dětí. Nechybí zde restaurace, kanceláře či obchody s potravinami. Město se rozkládá na ploše 69 čtverečních kilometrů a je financováno ze soukromého sektoru. Podílí se na něm i samotný stát Florida.

Zdroj: euro.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze