Na Japonsko udeřil tajfun Šanšan. Miliony lidí musely opustit domovy

Na Japonsko udeřil tajfun Šanšan. Miliony lidí musely opustit domovy
Fotografie: unsplash.com
  • Tajfun zasáhl ve čtvrtek ráno ostrov Kjúšú
  • Pozastavena byla letecká doprava, některé velké fabriky, a více než 200 000 domácností je bez proudu
  • Šanšan směřuje na sever a o víkendu se očekává, že zasáhne i hlavní město Tokio

Japonský ostrov Kjúšu dnes zasáhl silný tajfun Šanšan, který vyhnal z domovů miliony lidí, kterým bylo nakázáno se evakuovat. Jihozápad Japonska zasáhl podle agentury Reuters silný vítr doprovázený přívalovými dešti. Je hlášen velký výpadek elektřiny a byla pozastavena veškerá letecká doprava. Hlášeni jsou zatím tři mrtví a několik desítek zraněných. Konečné číslo ale teprve přijde, jelikož místní úřady varovaly, že by se mohlo jednat o jednu z nejsilnějších bouří v regionu.

Nepříznivé počasí donutilo také uzavřít některé z velkých továren. Kvůli tajfunu byl pozastaven provoz ve všech závodech společnosti Toyota. Společnosti Nissan, Honda, Rohm a další pak pozastavily provoz v některých ze svých továren. Bylo zrušeno na 800 letů a více než 200 000 domácností je bez proudu, ale naštěstí nedošlo k poškození jaderné elektrárny Sendai u města Satsumasendai.

Šanšan přináší poryvy větru o rychlosti 50 m/s, což je dostatečná síla k tomu, aby odhodil nákladní auto. Podle předpovědi počasí se tajfun bude postupně přemísťovat k centrálním východním oblastem a o víkendu by měl dorazit na východ a zasáhnout i hlavní město Japonska – Tokio. Už včera byla nařízena evakuace více jak pěti milionům lidí z důvodu blížícího se tajfunu, nejvíce evakuovaných pak bylo na ostrově Kjúšu.


Podle CNN bylo japonskou meteorologickou agenturou vyhlášeno nouzové varování před sesuvy půdy a obrovskými záplavami na většině ostrova Kjúšu. Jak tajfun směřuje na sever, postupně slábne jeho síla a jeho klasifikace se nejspíše změní. I když ale dojde ke snížení rychlosti větru, stále se očekává velký počet srážek a v některých oblastech by mohly srážky dosáhnout i jednoho metru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze