Jak budou astronauti na misích Artemis identifikovat jednotlivá místa na Měsíci?

Jak budou astronauti na misích Artemis identifikovat jednotlivá místa na Měsíci?
Fotografie: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio
  • Artemis II by měla odstartovat se čtyřmi astronauty příští rok
  • Ti se pomocí dat ze sondy LRO učí rozpoznávat jednotlivé oblasti na Měsíci
  • Díky nim pak budou moci lépe navrhovat vhodná místa pro přistání astronautů

Mise Artemis II je naplánována již na příští rok. Čtyři astronauti se vydají v kosmické lodi Orion k Měsíci. Na jeho povrchu nepřistanou, ale obletí jej a vrátí se zpět na Zemi. Tato mise bude poslední testovací, před samotným přistáním na Měsíci. Aby měli astronauti znalosti o jednotlivých měsíčních orientačních bodech, budou jim poskytnuty informace z orbiteru NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), který byl vypuštěn už v roce 2009. Podle NASA byla tato sonda již od počátku navržena tak, aby pomáhala budoucím kosmickým letům s posádkou.

Astronauti se před Artemis II školí na to, jak identifikovat orientační body na Měsíci a jak zjišťovat geologické útvary a označovat tak jednotlivé oblasti pro možná budoucí přistání. Celé školení probíhalo na základě dat z LRO, jelikož astronauti při průletu uvidí měsíční povrch stejně jako sonda. „Nástroje byly vybrány nejen pro splnění cílů ředitelství vědeckých misí, ale také pro splnění cílů programu lidských vesmírných letů. Nástroje byly vybrány částečně proto, že mají využití jak pro vědu, tak pro průzkum,“ uvedl Kelsey Young, vedoucí Vědeckého letového provozu pro nadcházející mise Artemis.

Všichni čtyři astronauti mise Artemis II prošli týdenním kurzem toho, jak identifikovat jednotlivá místa na Měsíci z oběžné dráhy. Data z LRO jim byla nápomocná jako vizuální pomůcka. Na konci kurzu pak měli za úkol vybrat potenciální místa pro přistání ze snímků LRO. Taková cvičení jsou důležitá nejen pro Artemis II, ale i pro následující. LRO poskytla nejlepší zmapování jakéhokoliv planetárního tělesa v naší Sluneční soustavě, a to včetně Země, jelikož globálnímu zmapování brání skalnaté povrchy, oceány a vrstvy ledu.


Jacob Richardson, který se podílel na výcvikovém programu posádky Artemis II uvedl, že nebyla jediná hodina bez toho, aniž by se snímky pořízené LRO nevyužily. Tímto způsobem tak budou astronauti mnohem lépe informováni o povrchu Měsíce, než tomu bylo za dob Apollo. „Když jsme letěli s Apollem na Měsíc, byli jsme neuvěřitelně úspěšní, zejména pro mise v raném kosmickém věku. Udělali jsme to ale s velmi omezenými informacemi o tom, jak povrch ve skutečnosti vypadá,“ řekl Richardson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze