Na severu Čech se objevila polární záře. Dnes by mohla být ještě výraznější

Na severu Čech se objevila polární záře. Dnes by mohla být ještě výraznější
Fotografie: unsplash.com
  • Pro pozorování je potřeba najít tmavé místo bez pouličního osvětlení
  • Mohou ji pozorovat obyvatelé severních Čech

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes na Twitteru uvedl, že byla včera večer v České republice pozorovatelná slabší polární záře. Obyvatelé severních Čech, kde se záře objevila, ji mají šanci znovu vidět dnes večer, kdy bude nejspíše ještě viditelnější. Polární záře vznikla kvůli sluneční erupci, která nastala v pátek. Další byla zaznamenána podle ČTK jen o den později, proto je pravděpodobné, že polární záři bude dnes možné pozorovat znovu a výrazněji.

Záře je třeba vyhlížet nad dokonale odkrytým severním obzorem a daleko od měst,“ uvedl astronom Petr Horálek a dodal, že předpověď polární záře je velmi obtížná a nelze garantovat, že bude viditelná. Pokud však bude dnes počasí přát a na severu Čech nebude oblačnost, mohou ji lidé pozorovat – je však nutné si vyhledat místo bez světelného smogu.


Co je polární záře?

Název polární naznačuje, že se s ní setkáte nejčastěji v polárních oblastech. V nižších zeměpisných šířkách je možné ji také spatřit, ale vyskytuje se mnohem méně. Jedná se vlastně o světelné úkazy, které se odehrávají v ionosféře, která se nachází od 80 km nad Zemí a obsahuje velké množství iontů a volných elektronů. Polární záře vznikne narušením magnetosféry Země, které způsobí sluneční vítr. „Když vidíme zářící polární záři, sledujeme miliardu jednotlivých srážek, které rozsvěcují magnetické siločáry Země,uvádí NASA.

Nabité částice, které se díky výronu koronální hmoty dostanou do vysokých vrstev zemské atmosféry, spolu interagují a způsobují polární záři. Nejvíce je viditelná na obou pólech z důvodu, že magnetické pole chrání Zemi před kosmickým zářením a nabité částice se nejsnadněji dostanou do blízkosti magnetických pólů. Polární záře není ve vesmíru nic neobvyklého, vědci ji pozorují i u plynných planet, které mají magnetické pole.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze